De kinderen uit het Driestroomhuis in Babberich winnen de voetbalwedstrijd met selectiespelers van De Graafschap (foto: Ab Hendriks)
De kinderen uit het Driestroomhuis in Babberich winnen de voetbalwedstrijd met selectiespelers van De Graafschap (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

De Graafschap verliest van gezinshuis

Ab Hendriks

Sportveld goed voor ontwikkeling

"Nou zeg, dit is een aanwinst. Ziet er prima uit", zegt een selectiespeler van Voetbalvereniging De Graafschap uit Doetinchem tegen Martijn (39) en Chantal Hunting (37) van Driestroomhuis in Babberich. De enthousiaste voetbalspeler reageert hiermee op het nieuwe voetbalveld naast het gezinshuis waar zeven jonge mensen tussen vier en de twintig jaar wonen. Ze kunnen om verschillende redenen niet meer thuis wonen.

BABBERICH - Het gezinshuis Driestroom ligt aan de oever van de Zwanenwaay. "We hebben hier op onze eigen grond ruimte genoeg voor een voetbalveldje met kunstgras. Het beleven van een buitensport is erg belangrijk voor de kinderen. Er zijn hier kinderen met hechtings- en gedragsproblemen of zijn verstandelijk beperkt. Juist daarom is buitensport zo goed voor ze."

Chantel: "Voetbal is een sociaal spel. Ze kunnen hun energie kwijt. De kinderen leren overleggen, leren sociale vaardigheden en niet onbelangrijk, ze leren met verlies in het balspel om te gaan. De normen en waarden komen in het spel ook aan de orde. De ervaring in de afgelopen weken leert dat al deze facetten goed passen bij hun persoonlijke doelstellingen."

Martijn en Chantal hebben beide ruime ervaring in de zorg. In 2011 kochten zij de oude boerderij. Ze lieten het verbouwen waarbij een oud bijbehorend timmerfabriekje omgebouwd werd tot meerdere slaapkamers en sanitaire voorzieningen. "Sinds 2012 zijn we een gezinshuis waar kinderen met een beperking in een beschermde omgeving kunnen opgroeien. We leveren vertrouwde 24-uurs zorg en begeleiding. De kinderen kunnen ontdekken wie ze zijn, wat ze willen én op welke wijze zij hun leven willen gaan vormgeven."

Het voetbalveld is multifunctioneel. "Je kunt de kinderen verschillende vormen van sport op het kunstgrasveld laten beoefenen, zelfs bij regen door een ingebouwd drainagesysteem. Het veld is ook in de winter goed bespeelbaar. Het veld kan niet verzakken en mollen kunnen geen schade aanrichten. En boven alles: het veld is veilig", weet Martijn.

De Graafschapspelers zijn bereid om tegen de bewoners van het gezinsvervangend tehuis te voetballen. Anouk, een van de bewoonsters, knipt onder luid applaus een lint door en hiermee is het veld geopend. De kinderen komen onder luid applaus als gladiatoren het veld op. "Hé, je mag niet spelen", roept een balorige toeschouwer tegen een licht geblesseerde Graafschapspeler. "Weet de technisch-directeur dat je vandaag het veld op gaat?" De scheidsrechter hoort de opmerking niet. Hij is onder de indruk van de jonge spelers van Driestroomhuis en roept tot de allerkleinste: "Je speelt goed, je lijkt wel een klein Ronaldootje!"

De kinderen van Driestroomhuis weten flink te scoren en winnen tenslotte de wedstrijd. Het gebak worden uitgedeeld. Dat wordt smullen!

Meer berichten