Sociaal werker Claudia Peeters (rechtsboven) met een aantal vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor succes van Sfinx.  (foto: Ab Hendriks)
Sociaal werker Claudia Peeters (rechtsboven) met een aantal vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor succes van Sfinx. (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

Vrijwilligers basis voor succes Sfinx

Ab Hendriks

Jongerencentrum bestaat 20 jaar

Het team van vrijwilligers van het jongerencentrum De Sfinx in Lobith startte vorige week het nieuwe seizoen met jonge tieners van groep acht. Hun ouders krijgen voorlichting over de werkwijze van de vrijwilligers en drie vaste krachten Claudia Peeters, Sanne Kiene en Mandy Rutten. De tieners zelf amuseren zich met een voetbalspel en in de gamehoek. De opkomst is overweldigend. De Sfinx is populair onder de tieners en hun ouders op het Gelders Eiland.

LOBITH - De populariteit duurt al twintig jaar en dat wordt op vrijdag zeven september gevierd met een receptie van 18.30 tot 20.15 uur in het jongerencentrum De Sfinx onder het EMM schuttersgebouw aan de Dorpsdijk in Lobith. "Iedere belangstellende is welkom", vertelt Claudia Peters. Ze werkt al vele jaren als sociaal werker voor onder meer De Sfinx. "Het jongerencentrum startte in 1998 in het scoutinggebouw. Nu is De Sfinx gehuisvest in een professioneel ingericht ruimte, die mede tot stand kwam door zelfwerkzaamheid van de jongeren."

Claudia praat enthousiast over de vrijwilligers die activiteiten voor de tieners verzorgen, zoals Noortje: "Ik kwam hier binnen als jonge tiener en ben nu acht jaar als vrijwilliger bij de Sfinx betrokken. De kinderen kennen je. Ik geniet van al die vrolijke gezichtjes tijdens onze activiteiten. Die motiveren mij enorm!" Sommige vrijwilligers werken hier als maatschappelijke stagiair. Ze doen hier ervaring op hoe om te gaan met kinderen. Claudia: "Wij werken ook met jongeren (9-12jaar) met een beperking, zoals ADHD. Zij zijn welkom tijdens Sfinx Specials, die alleen voor die groep bestemd is. Integratie is nodig. De jongeren met een beperking zijn daarom, indien mogelijk, ook welkom bij de avonden die voor alle kinderen bestemd zijn, bijvoorbeeld bij een vossenjacht of een dropping. Ze moeten soms aparte begeleid worden, zonder dat er sprake is van betutteling. We geven alleen ondersteuning indien die écht nodig is."

Mandy Rutten: "We krijgen van kinderen de meest uiteenlopende vragen. We gaan daar serieus op in, of we sturen ze, na overleg met de ouders, door naar een hulpinstantie."

Jongerencentrum De Sfinx organiseert onder meer een smokkelspel, Escape Room, Levend Stratego, een quiz of zelfs een griezelavond en een kerstgala. "Je kunt wel zeggen, dat alle activiteiten druk bezocht worden. "We kunnen dit alleen doen, dankzij de vrijwilligers, dat zijn er om en nabij de dertig, die zijn voor mij allemaal heilig", aldus Claudia.

Veel medewerkers ook actief zijn bij evenementen buiten De Sfinx. Een jonge vrijwilliger vertelt enthousiast: "Bij een sportactiviteit op een grasveld in Spijk ontmoette ik een voorbijganger. Hij vond het prachtig dat de kinderen niet thuis achter hun mobiel of laptop zaten, maar buiten speelden. Kijk, die waardering, daar doen we het voor. De waardering ondervinden we ook bij De Sfinx, dat motiveert ons enorm!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden