Rick Witjes en Rosa Künne-Hippmann zijn met lijm en plakband aan het werk om nieuwe tekst- en routeborden te plaatsen. (foto: Ab Hendriks)
Rick Witjes en Rosa Künne-Hippmann zijn met lijm en plakband aan het werk om nieuwe tekst- en routeborden te plaatsen. (foto: Ab Hendriks)

Bertus in route M'Ooy-Oud-Zevenaar

Ab Hendriks

Wandel- en fietsroute hersteld

De wandel- en fietsroute door Ooy en Oud-Zevenaar (M'Ooy-Oud-Zevenaar) is ruim achttien jaar een begrip. Het ommetje werd destijds door een werkgroep samengesteld, die cultuur-, natuur- en historisch waardevolle elementen en tradities met succes in stand probeerde te houden.

OOY/OUD-ZEVENAAR - Wijlen Frans Hippmann was een van de initiatiefnemers. Het landelijk gebied met dijken, akkers, weilanden en monumenten verdiende volgens hem meer aandacht, niet alleen van 'eigen' mensen, maar ook van recreanten. Het 'ommetje' trok enige tijd terug de aandacht van Rosa Künne, de dochter van Frans Hippmann. "De routebordjes waarop informatie staat over markante punten waren aan onderhoud toe. Sommige bordjes waren verdwenen, andere door weersinvloeden minder goed leesbaar of de paaltjes stonden scheef", vertelt Rosa. "Maar ja, waar begin je. Gelukkig heb ik nog een dikke ordner van mijn vader waarin alle informatie en verslagen over de route worden bewaard. Rosa kreeg veel bijval van de voormalige leden van de werkgroep M'Ooy Oud-Zevenaar en de Dorpsraad Ooij om de route te herzien. De dorpsraad droeg bij in de kosten waarmee de vrijwilligers nieuwe weerbestendige tekstbordjes lieten maken. "Nog voor de kermis zijn Rick Witjes en ik met een snoeischaar op pad gegaan om het hoog opgeschoten groen rond de bordjes weg te halen. Met een rol tape en een tube kit hebben we vervolgens de nieuwe bordjes op de standaarden gelijmd. Dat was leuk om te doen. De positieve reacties onderweg waren namelijk hartverwarmend! Alle bestaande teksten zijn herschreven. Nieuwe stoppunten zijn in de route opgenomen, onder meer het monumentale bakhuisje aan de Heilige Huisjes, Sterrenwacht Corona Borealis aan de Breuly en natuurlijk Bertus de schaapherder nabij de Martinuskerk." De wandel- en fietsroute is dertien kilometer lang en omvat totaal 21 stops. Een aantal zijn verrassend, zoals de gedenktuin (nummer twee) achter de kerk, de boerderij Schokkenkamp (nummer zestien) en de Gemeene Gronden (nummer tien) De teksten op de bordjes zijn informatief en kort gehouden. Over Schuttersgebouw Eendracht Maakt Macht bijvoorbeeld (nummer zeventien), daar werd in 1977 een oorkonde uit 1934 gevonden waarop staat dat in dat jaar de eerste steen is gelegd voor een nieuw schuttersgebouw. Dit gedenkwaardige feit werd gevierd met pure jenever van de Weduwe Wittenhorst. Het bordje nummer drie vertelt over de legendarische schapenhoeder Bertus Wilmsen. Hij woonde op Poelwijk en trok decennia lang met zijn schapen tussen Westervoort en de grens. Er is ook aandacht voor de begraafplaats (nummer vier) waar in 2016 een monumentje werd onthuld dat aandacht vraagt voor kinderen en volwassenen, die geen échte uitvaart hebben gehad. Het smeedijzeren hek en het baarhuisje zijn gemeentelijke monumenten.

oud-zevenaar.nl

Meer berichten