Foto: Boudewijn Bleekman

Dorpsfilm Lobith en Tolkamer bij Omroep Gelderland

ARNHEM - Het TV-programma Ons Dorp van Omroep Gelderland toont op dinsdag 3 juli beelden van Rossum. 'Ons Dorp' neemt de kijker mee terug naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera's stad en land afreisden om dorpsfilms op te nemen.
De dorpen Lobith en Tolkamer en het buurtschap Tuindorp waren in 1967 onderdeel van de gemeente Herwen en Aerdt. Lobith had een flinke groeispurt achter de rug, waarmee de naoorlogse woningnood een halt was toegeroepen. Er was een uitgebreid winkelbestand, van fietsen tot huishoudelijke apparaten en van kleding tot levensmiddelen. Tolkamer kende een bloeiende welvaart door de scheepvaart. Schepen moesten er aanleggen ter controle van papieren, vracht en personen. De tijd werd benut voor cafébezoek door de schippers en het doen van boodschappen door de schippersvrouwen. In die tijd kende Tolkamer o.a. vijf slagerijen en maar liefst 13 cafés! En dat voor een dorpje van nog geen 1000 inwoners.


Landelijke filmactieHet filmproject werd opgestart als inkomstenbron voor muziekverenigingen in Nederlandse dorpen en kleine steden. In de beginjaren reed het busje met cameramannen als Hembrecht en Kuypers met volgend opschrift door Gelderland en andere provincies: 'Landelijke Filmactie – Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en Euphonia Algemeen Nederlands Zangersblad'. In Gelderland zijn ongeveer 250 dorpsfilms gemaakt.


13.000 views
De films zijn toonbeeld van een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet. Dat bleek een gouden tip; bij vertoningen liepen de zalen steevast vol. Dat de dorpsfilm ook nu nog veel kijkers trekt bewijst onder meer de film van Millingen uit 1966. 'Millingen' werd via Uitzending Gemist van Omroep Gelderland al meer dan 13.000 keer teruggekeken.


Omroep Gelderland biedt in samenwerking met Gelders Archief, Regionaal Archief Rivierenland, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, de kleinere archieven en historische genootschappen tot begin juli nieuwe dorpsfilms.


Ons Dorp is iedere dinsdag om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien bij Omroep Gelderland.
(Terug)kijken en luisteren, kan ook online via de website van Omroep Gelderland (www.gld.nl/tv). En voor uitzending al via Facebookpagina van Omroep Gelderland.

Meer berichten