Jan van den Heuij (links) en Anno Koning gingen vorig jaar met negen leerlingen naar Oeganda voor een weeshuisproject. Daar gingen ze ook op safari en maakte hun gids en tevens chauffeur deze foto. (foto: PR)
Jan van den Heuij (links) en Anno Koning gingen vorig jaar met negen leerlingen naar Oeganda voor een weeshuisproject. Daar gingen ze ook op safari en maakte hun gids en tevens chauffeur deze foto. (foto: PR) (Foto: jan van den heuij)

Initiators LCAward doen een stapje terug

Piet van Breukelen

Jan van den Heuij en Anno Koning, mannen van het eerste uur bij de LCAward, vinden het tijd worden dat anderen hun stokje gaan overnemen. Zij hopen hun zoektocht voor het einde van het schooljaar af te ronden.

ZEVENAAR - Het idee voor de LCAward (Liemers College Award, red.) ontstond toen de twee in 2006 tijdens een hike in Wales leerlingen tegenkwamen van een Engelse middelbare school die daar in the middle of nowhere liepen om in aanmerking te komen voor The Duke of Edinburgh's Award (1956). Om die award te bereiken, moesten de leerlingen meer doen dan gewoon de lessen volgen. Ze moesten initiatief tonen, iets bijzonders ondernemen en boven de grijze massa uitstijgen. Jan en Anno liepen er direct warm voor. "Wij wilden ook de initiatiefloosheid van onze leerlingen doorbreken en de kiem voor de LCAward was gelegd," zegt Anno. In de loop der jaren hebben ze wel gemerkt dat ook hun leerlingen boven zichzelf kunnen uitstijgen als ze daartoe worden uitgedaagd. Dat begint met de eerste presentatie in de derde klas, waarbij de leerlingen te horen krijgen dat elk initiatief van hen serieus wordt genomen. Jan: "Gaandeweg het proces komen ze erachter wat ze aankunnen. Daarom spreken wij niet over een hoogtepunt dat eruit springt, want voor ons is elke leerling die de LCAward verdient een hoogtepunt. En we vinden het nog mooier als we achteraf horen van een winnaar dat de award een extra aanbeveling bleek te zijn bij de toelating tot een vervolgstudie of sollicitatie." Omdat na Jan straks ook Anno niet meer op het Liemers College werkt, zijn ze op zoek naar docenten die hun taken willen en kunnen overnemen. Zij vinden het namelijk belangrijk dat de leerlingen altijd kunnen terugvallen op iemand die, direct kan ingrijpen, aansporen of waarschuwen. Anno: "De docenten zijn dan direct aanspreekpunt bij de uitvoering van de plannen; zij coördineren en begeleiden. Wij kijken slechts op afstand of het DNA van de award gehandhaafd blijft." Als 3 juli de awards worden uitgereikt, hopen zij ook hun opvolger(s) te kunnen presenteren.

Meer berichten