De dames van de brandweerpost in Pannerden die nog best een aantal collega's kunnen gebruiken! V.l.n.r Isabella van Londen, Lotte Kiewiet en Elke Rusink op de wagen van de post Pannerden. (foto:  Wim Ham)
De dames van de brandweerpost in Pannerden die nog best een aantal collega's kunnen gebruiken! V.l.n.r Isabella van Londen, Lotte Kiewiet en Elke Rusink op de wagen van de post Pannerden. (foto: Wim Ham) (Foto: )

'Er lag een paard in het zwembad'

Open dag brandweerpost Pannerden

door Wim Ham

Afgelopen zaterdag bestond de brandweerpost in Pannerden vijf jaar en dat werd gevierd met een open dag. Bert van Schip wil graag zijn verhaal kwijt als postcommandant van deze locatie als we ons als belangstellende melden.

PANNERDEN. Vanaf 10.00 tot 16.00 uur was de post open en waren er onder andere voertuigen zoals spuitwagen, een hoogwerker, een boot en een hulpverleningsvoertuig te zien. Er was ook een demonstratie van het open knippen van een zwaar beschadigde auto. Daarnaast was er een rookcontainer aanwezig om zelf te ondervinden wat het betekent als er geen zicht is! Op deze wijze probeerde de brandweerpost te laten zien hoe veelzijdig het werk is. Er staan in Pannerden standaard een motorspuit en een FRB (First Responce Brandweerwagen). De post in Pannerden telt zestien vrijwilligers en een belangrijke doelstelling van deze dag was het werven van nieuwe vrijwilligers. Deze vrijwilligers zoekt de brandweer in de leeftijdscategorie vanaf achttien jaar. Het is uitdagend werk en goed gezond zijn is een vereiste. De keuring wordt op Papendal uitgevoerd en ook een bewijs van goed gedrag is belangrijk. De twee jaar daarna volgt er een opleiding tot brandweerman of -vrouw. Kosten van de opleiding worden volledig vergoed. Bert hoopt op aanwas van vier tot vijf personen die zeker ook vrouw mogen zijn! Op dit moment telt het team drie vrouwen die gemotiveerd mee draaien. De regionale brandweercommandant is ook een vrouw. Voor de kinderen waren er, onder de hoede van de jeugdbrandweer uit de regio, spellen en leuke oefeningen. In de loop van de middag maakten ook de burgemeester van Zevenaar Ella Schadd en de clustercommandante hun opwachting. De post Pannerden maakt nu deel uit van de regio Gelderland-Midden met de meldkamer in Arnhem. Zij zijn onderdeel van in totaal 41 brandweerposten die vanuit Arnhem worden aangestuurd bij een brand. Een brandweeroproep wordt elektronisch verwerkt vanuit de meldkamer zodat de auto die het dichtst in de buurt is, naar de brand wordt gedirigeerd. Bert heeft nog een leuk verhaal en vertelt: "Ik kreeg enige tijd geleden een app dat er een paard in het zwembad lag! Dat bericht heb ik een paar keer gelezen voordat ik mijn ogen geloofde! Toen we ter plaatse kwamen, lag het dier in het water. Het was uit de wei ontsnapt en door het groene afdekzeil van het zwembad gezakt! We kwamen ooit bij een brand waar de bewoners beneden zaten en de zolder in lichterlaaie stond. Ze hadden het niet gemerkt en zagen ons in dikke rook de trap opklimmen! De brandweer is dus ook je beste vriend!"

Meer berichten