Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt woensdag op 5600 meter hoogte door het luchtruim om de geluidsoverlast te checken. Sociaal Zevenaar wil dat er met een ouder toestel wordt gevlogen, die meer geluid maken en fijnstof verspreiden. Dat is eerlijker. (foto: Shutterstock)
Een Boeing 737-800 van Transavia vliegt woensdag op 5600 meter hoogte door het luchtruim om de geluidsoverlast te checken. Sociaal Zevenaar wil dat er met een ouder toestel wordt gevlogen, die meer geluid maken en fijnstof verspreiden. Dat is eerlijker. (foto: Shutterstock) (Foto: )

'We zitten al midden in het fijnstof'

Boeing vliegt laag over Zevenaar

door Ab Hendriks

Op woensdagmiddag 30 mei tussen ongeveer 15.30 uur en 20.30 uur wordt een belevingsvlucht over Gelderland, Flevoland en Overijssel gemaakt met een Boeing 737-800 van Transavia.

ZEVENAAR - Zo moeten de bewoners een indruk krijgen van wat het betekent als een vliegtuig op een hoogte van 5800 meter boven Zevenaar passeert. Die hoogte is amper de helft dan de normale kruishoogte van 10.000 meter. De belevingsvlucht is een manier om de eventuele geluidsoverlast te ervaren. De vlucht heeft te maken met de luchthaven Lelystad, die waarschijnlijk in 2020 vakantievluchten van Schiphol gaat overnemen. De toekomstige lijnen gaat volgens de gemeente over Giesbeek, Zevenaar en Pannerden. In de bovengenoemde provincies komen bij stilte- en recreatiegebieden extra meetpunten om het aantal decibellen te meten. De belevingsvlucht is afgedwongen door de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Het ministerie zal de ervaringen van de belevingsvlucht ter harte nemen, maar heeft vooralsnog geen zin om de vliegroutes nog een keer aan te passen. Wethouder Carla Koers probeert deze week een meldpunt in het leven te roepen, waarop inwoners hun ervaringen met het vlieggeluid kunnen doorgeven. "De raad nodig ik uit om zoveel mogelijk mee te denken en suggesties te geven hoe het college moet omgaan in de discussie met de bevoegde instanties, die de definitieve plannen rond Lelystad uitwerken." De Zevenaarse gemeenteraad maakt zich al een paar jaar zorgen over de toekomstige lage vliegroutes van en naar luchthaven Lelystad via de Liemers. Huub Meijer van de fractie Sociaal Zevenaar vindt het niet juist dat voor de test een nieuw type Boeing 737-800 wordt gebruikt. "Dat geeft geen eerlijk beeld, wat te doen met vliegmaatschappijen die met oude kisten vliegen en veel meer fijnstof uitstoten en meer herrie produceren?" Het CDA is fel gekant tegen de nieuwe vliegroutes, die ook nog op de helft van de gebruikelijke hoogte vliegen. Jan de Nooij: "De BV Nederland doet veel voor goede verbindingen. Maar Zevenaar zit al opgescheept met de verbreding A12, doortrekking van de A15, een aanpassing van het onderliggend wegennet, de Betuwelroute en het wachtspoor. Het maakt niks meer uit welke richting de wind waait, we zitten midden in het fijnstof en lawaai. We krijgen al genoeg voor onze kiezen en daar komt nu ook laagvliegend vliegverkeer bij." Routes volgen via website Flightradar.nl. Vluchtnr. HV051. Callsign TRA51.

belevingsvlucht.nl

Meer berichten