De letter R is in de maak.
De letter R is in de maak. (Foto: Niels Jansen)

Unieke samenwerking tussen Zevenaarse ontwerper en muziekkorps

Enorme letters van 50 bij 70 meter, gemarcheerd door een muziekkorps. Dat is het resultaat van het project “Voorwaarts Mars” van grafisch ontwerper Ruben Stellingwerf uit Zevenaar. Een unieke samenwerking tussen hem en een van de top muziekkorpsen uit Nederland: Adest Musica uit Sassenheim (ZH). 

ZEVENAAR - “Voor mijn afstudeerproject als grafisch ontwerper aan hogeschool ArtEZ besloot ik mijn hobby, muziek maken, te betrekken met mijn werk als ontwerper. Met dit project wil ik mensen graag letterlijk een andere kijk geven op muziekkorpsen, die hebben toch een wat stoffig imago. Daar wilde ik wat aan doen”. Het resultaat was een alfabet gebaseerd op de loopbewegingen van muziekkorpsen. Opgebouwd uit de bochten en draaiingen die muziekkorpsen marcheren. Ruben maakte een ontwerp voor alle letters van het alfabet, op zo'n manier dat elke letter gelopen kan worden. Met dit project won hij de ArtEZ academieprijs 2014 in Zwolle. Sindsdien is Ruben woonachtig in Zevenaar en werkzaam vanuit zijn eigen ontwerpstudio.

Na dat dit project een tijdje op een lager pitje heeft gestaan kwam Ruben een jaar geleden in contact met drum- en showband Adest Musica. Het plan werd opgevat om voor de Dutch Design Week in Eindhoven “Voorwaarts Mars” een vervolg te geven door daadwerkelijk letters te gaan marcheren. Dankzij een succesvolle crowdfunding kon dit plan gerealiseerd worden en in beeld worden gebracht door middel van een drone.

Het resultaat was tijdens de Dutch Design Week te zien op een projectievloer. “Door de beelden te projecteren, zien toeschouwers van boven hoe de letters worden gemarcheerd. Dat geeft echt letterlijk een totaal andere kijk op een muziekkorps”.

Meer berichten