De kleuters van de Tragellijn krijgen uitleg van juf Herma over spelend leren samenwerken, één van de leerdoelen tijdens de Buitenlesdag. (foto: Wim Ham)
De kleuters van de Tragellijn krijgen uitleg van juf Herma over spelend leren samenwerken, één van de leerdoelen tijdens de Buitenlesdag. (foto: Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Complimentje maken best moeilijk

Op een stralende lentedag stappen we het schoolplein op van de Tragellijn in Lobith. Het is vandaag de Nationale Buitenlesdag. Deze jaarlijkse actie wordt gehouden door de Stichting Jantje Beton. Onze gastvrouw is leerkracht Herma Timmermans van groep één en twee die onze introductie verzorgt bij de kinderen.

LOBITH. Herma vertelt dat er dit jaar ongeveer 2.400 scholen mee doen met een kleine 60.000 kinderen. Herma: "Het is vooral spelend leren in de buitenlucht en het legt de nadruk op samenwerken en samen nieuwe dingen ontdekken. We laten kinderen in de praktijk dingen doen en ervaren, dat komt vaak net even beter aan". Gezien het enthousiasme dat de kinderen uitstralen, lijkt deze manier van lesgeven een schot in de roos. Herma zet de kinderen in een kring, waar ze ook zelf onderdeel van is, en begint een spel. De bedoeling is dat de kinderen elkaar een grote bal overhandigen en dan elkaar een compliment maken. Het is vertederend om te zien dat ze dat heel leuk vinden maar ook best moeilijk. De verlegenheid slaat toe bij sommigen! Eén van de meisjes geeft haar overbuurvrouw de bal en maakt haar een complimentje door te zeggen: "Jij bent echt mijn allerliefste vriendin." Haar overbuurvrouw wil, nu zij de bal heeft, de gever hetzelfde compliment maken, maar dat gaat even niet op! Herma geeft aan dat samenwerken belangrijk is en dat je dus niet steeds dezelfde klasgenoten er bij betrekt. Dat wordt prima begrepen en al snel wisselen de kinderen leuke dingen over elkaar uit, waarbij ze proberen creatief te zijn in de dingen die ze zeggen. Daar waar nodig corrigeren ze elkaar ook, dus opnieuw een leerdoel bereikt! Vanmorgen heeft de groep aan schaduw tekenen gedaan. Een klasgenootje staat bijvoorbeeld met de benen wijd op het schoolplein en de kinderen tekenen de schaduwcontouren van het lichaam na. Ook dat is voor de kleintjes een avonturenreis in ontdekken. Herma: "Hiermee oefenen de kinderen ook op ruimtelijk inzicht". De kleuters zijn vandaag al voor de derde keer buiten om steeds weer opnieuw andere dingen te ontdekken. Aan de andere kant van het schoolplein is juf Marijke bezig met groep vier, bestaande uit 27 leerlingen! Zij zoeken verstopte letters waar ze woorden bij bedenken en waar ze later een rijmpje van moeten maken. Ook dat straalt plezier uit al is hier het overzicht duidelijk wat moeilijker! De groep heeft ook in tweetallen vanmorgen stil gelezen, voor deze dynamische leeftijd is dat best lastig! De Tragellijn telt op dit moment ongeveer twintig leerkrachten, inclusief stagiaires, waar buitenlessen een mooie afwisseling blijken te zijn!

Meer berichten