Op haar zevende speelde Famke van den Boom op de blokfluit, maar ruilde  dit muziekinstrument snel in in voor slagwerk. Nu zit ze op haar zeventiende achter de pauken bij Harmonie Martinus. (foto: Frank Dercksen)
Op haar zevende speelde Famke van den Boom op de blokfluit, maar ruilde dit muziekinstrument snel in in voor slagwerk. Nu zit ze op haar zeventiende achter de pauken bij Harmonie Martinus. (foto: Frank Dercksen) (Foto: Ab Hendriks)

'Blokfluit? Drummen is het voor mij'

Famke van den Boom speelt op haar zevende jaar, zoals zoveel kinderen, blokfluit. Nu is ze zeventien en manifesteert ze zich met succes bij Harmonie Martinus in Oud-Zevenaar. Niet op blaasinstrumenten, maar op de pauken en andere slagwerkinstrumenten.

ZEVENAAR - Ze speelt ook in een gelegenheidsbandje. En wat blijkt, een jonge vrouw die aftikt met haar drumstokken van achter haar drumstel, met trommels en bekkens, dwingt ontegenzeggelijk respect af. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij de bandleden die onmiddellijk van start gaan zodra Famke de eerste tik met haar drumstokken geeft. Ze neemt de leiding; ze is de baas.

Uitdaging

Tijdens een musical van groep acht drumde Famke mee in een schoolorkestje. "Drummen, dát was het voor mij. Inmiddels had ik genoeg van de blokfluit en ging ik op advies van mijn ouders naar de muziekschool "Via de muziekschool kwam ik terecht bij het jeugdorkest van Harmonie Martinus en veroverde later in de tijd een plek in het grote orkest. "Dat was een uitdaging! Ik speelde toen nog niet eens op B-niveau! Later haalde ik op de muziekschool ook mijn C-diploma. Ik heb bij de harmonie ondertussen veel geleerd en ontwikkel ik mij nog steeds onder leiding van onze dirigente Willeke." Famke praat nuchter over alles wat zo tot nu op muzikaal gebied heeft bereikt. In de harmonie zit ze achter vier reusachtige pauken. "Het is een machtig instrument. De toonhoogte is niet alleen afhankelijk van de spanning van het vel, die ik via een pedaal regel, maar ook van de plaats waar ik met de paukstokken het vel raak. En ja, je moet op het juiste moment slaan. Het specifieke geluid van de pauken verraadt jou onmiddellijk als je er naast zit en dat is irritant voor jouw medemuzikanten." In het orkest staan om Famke heen allerlei percussie-instrumenten, die zij in vergelijking met de pauken 'klein spul' noemt. "Het gaat onder meer om een tamboerijn, cowbell, triangel en kleine handtrommels." Volgens Famke mag Harmonie Martinus niet klagen over jonge aanwas. In de slagwerksectie van de harmonie spelen namelijk nog vier leeftijdsgenoten. "We gaan goed met elkaar om en gunnen elkaar de muziekpartijen. Wij spelen naast stukken voor concoursen ook een breed repertoire aan popmuziek, dat is voor ons jongeren natuurlijk ook erg leuk! Ik ben gek op uitdagingen, dat betekent dat ik ook voor D-niveau slagwerk ga studeren, maar nu even niet. Ik zit wat school betreft in mijn examenjaar. Daarna ga ik ook verder met mijn muziekstudie slagwerk. Dat blijft mijn passie!"

Meer berichten