Door acht bommen en hevig mitrailleurvuur ontstond veel oorlogsschade aan de Kerkstraat. De slagerij van J.Mul werd geraakt waardoor er drie doden vielen. Ook de toenmalige sigarettenfabiek kreeg een voltreffer.  (Foto: archief Ab Hendriks).
Door acht bommen en hevig mitrailleurvuur ontstond veel oorlogsschade aan de Kerkstraat. De slagerij van J.Mul werd geraakt waardoor er drie doden vielen. Ook de toenmalige sigarettenfabiek kreeg een voltreffer. (Foto: archief Ab Hendriks).

Wandelen door Zevenaar in oorlog

De Werkgroep 4 mei herhaalt de wandeling door het centrum van Zevenaar langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In 2017 was deze wandeling bestemd voor basisschoolleerlingen. Dit jaar, op 4 mei, is de wandeling alleen bestemd voor volwassenen en jongeren vanaf 11 jaar.

ZEVENAAR - De lengte van de wandeling is ongeveer twee kilometer en wordt begeleid door gidsen langs elf locaties. Er staan op meerdere plekken verhalenvertellers klaar, waaronder leden van de Werkgroep Stadswandelaars en leden van de Stichting Veteranen De Liemers.

Bij de vrijwilligers bestaat voldoende kennis over Zevenaar in oorlogstijd 1940-1945. Ze hebben documentatiemateriaal en grote foto's bij zich die de oorlogsschade laten zien en ook de enige foto die van de voormalige synagoge bestaat. Ook burgers, die uit eigen ervaring de oorlog hebben meegemaakt, staan klaar. Frans Turling bijvoorbeeld, die op zevenjarige leeftijd getuige was van hoe een Canadese piloot van de Royal Canadian Airforce door afweergeschut werd getroffen en tegen de Andreastoren vloog.

Marie-Jose Ogink en Simone van Onna van de Werkgroep 4 mei zijn de initiatiefnemers van de wandeling. "Voor het samenstellen van de route hebben wij boeken over de lokale oorlogsgeschiedenis geraadpleegd en aanvullende informatie gekregen van Kunstwerk! Liemers Museum."

De belangstellenden zullen onder de indruk zijn van het verhaal over de beschieting van een olietrein door geallieerde vliegers en over het opblazen van het kruispunt in de nacht van twee op drie april 1945 door de Duitsers, nota bene op de drempel van de bevrijding. Ook interessant zijn de verhalen over het Krengenhuis, dat in de Didamsestraat stond en waarin Duitsers een hoofdkwartier hadden. Bij het Juvenaat volgen de verhalen over de Waffen-SS die zich hier vestigde en de komst van Hitler Reichskommissar voor Nederland Arthur Seyss-Inquart. In de Kerkstraat wordt stilgestaan bij het oorlogsgeweld toen de toenmalige Turmac en een gedeelte van de Kerkstraat in de ochtend door acht bommen en hevig mitrailleurvuur werden vernield. De slagerij van J.Mul werd totaal verwoest waarbij drie doden vielen: Gradus en Wilhelmina Mul en het dienstmeisje Wilhelmina Kruijs.

Belangstellenden voor de wandeling kunnen zich opgeven tot en met 28 april via mailadres 4meiwandeling@kerkenzevenaar.nl Of via telefoon 0316-331102 tussen 18.00-19.00 uur. De wandeling is op 4 mei. Eerste groep start om 09.30 uur. De juiste informatie volgt na aanmelding.

Meer berichten