Ingrid Mens, hoofd museumcollectie, neemt het glas-in-loodraam in ontvangst van de familie Akkermans. Isabelle (vlnr), Erik en Gilberthe. Het raam was tot en met 1966 in de St.Andreaskerk bevestigd. (foto: Ab Hendriks)
Ingrid Mens, hoofd museumcollectie, neemt het glas-in-loodraam in ontvangst van de familie Akkermans. Isabelle (vlnr), Erik en Gilberthe. Het raam was tot en met 1966 in de St.Andreaskerk bevestigd. (foto: Ab Hendriks) (Foto: Ab Hendriks)

Maria-raam uit Andreaskerk is terug

Kunstwerk! Liemers Museum heeft een schenking in ontvangst genomen uit de nalatenschap van wijlen Jot Akkermans. Het is een oud glas-in-loodraam met de beeltenis van Maria. Het raam was tot 1966 in een van de muren van de Andreaskerk bevestigd. In dat jaar werd de witkwast door de kerk gehaald en werden bijna alle glas-in-loodramen weggehaald.

ZEVENAAR - De kinderen van Akkermans, Isabelle (Den Haag), Erik (Amsterdam) en Gilberthe (Morvan, Frankrijk) hebben het raam in de afgelopen decennia in het familiebezit gehad, als herinnering aan de stad Zevenaar waarin zij zijn opgegroeid. Onlangs brachten zij een bezoek aan Zevenaar, waar zij het raam officieel aan Ingrid Mens, hoofd museumcollectie, hebben overhandigd. "Het moet rond 1966 zijn geweest, toen mijn vader Jot, het glas-in-loodraam in eigendom kreeg", vertelt Erik. "Het waardevolle raam heeft decennialang voor een venster in de woonkamer gehangen. Na het overlijden van mijn ouders hebben mijn zusters Isabelle, Gilberthe en ik zich over het glas in loodraam ontfermd. Wij vinden het nu tijd, dat het raam terug moet naar de plek waar het vandaan komt: Zevenaar. Het Liemers Museum is volgens onze mening de juiste plek om het raam veilig te stellen voor de toekomst." Het glas-in-loodraam zou in de Maria-kapel van de Andreaskerk hebben gezeten. "Maar dat is niet zeker, daar zijn twijfels over. Mochten er lezers zijn die zich de plek van het raam kunnen herinneren, dan horen wij dat graag", vertelt Ingrid Mens. "Het kan zijn, dat het raam onderdeel was van een groter geheel. Een reeks glas-in-loodramen vormde namelijk dikwijls een stripverhaal, waarin onder meer Maria en kind werden afgebeeld. Of alleen Maria, zoals in het raam, dat wij nu in ons bezit hebben." 

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van woensdag 14 maart 2018

Meer berichten
Shopbox