Een van de vele verrassingen die de familie Van der Schaaf aangeboden kreeg op de Opkikkerdag was een professionele fotoshoot!
Een van de vele verrassingen die de familie Van der Schaaf aangeboden kreeg op de Opkikkerdag was een professionele fotoshoot!

'Het was echt een dag zonder zorgen'

De familie Van der Schaaf uit Zevenaar zal afgelopen zaterdag niet snel meer vergeten. Het gezin, bestaande uit vader, moeder en tien kinderen, kreeg namens artsen en verpleegkundigen van Rijnstate een Opkikkerdag aangeboden. Moeder Judith: "We werden compleet in de watten gelegd. Zelfs mijn bord werd voor me naar de afwasbak gebracht!"

ZEVENAAR - Bestaan tegenwoordig de meeste gezinnen uit twee kinderen, dat is bij de Zevenaarse familie Van der Schaaf iets anders. Vader Jeroen en moeder Judith hebben namelijk tien kinderen, variërend in de leeftijd van één tot twintig. De jongste telg, David van veertien maanden, heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn jonge leventje. Moeder Judith: "David heeft het syndroom van Down en is geboren met een slappe luchtpijp. De eerste drie maanden van zijn leven heeft hij in het ziekenhuis gelegen. Nu David thuis is krijgt hij 24 uur per dag zuurstof, ligt hij aan de monitor en krijgt hij sondevoeding." Dan komt een groot gezin ineens heel goed van pas. "Er wonen nog negen kinderen thuis en die helpen heel goed mee met de verzorging van David." Voor diverse controles moet David regelmatig naar het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en daar vertelden de pedagogische medewerkers en kinderarts tegen Judith en Jeroen dat ze hun gezin hadden opgegeven voor een Opkikkerdag van Stichting Opkikker. "Mijn eerste reactie was: hoezo wij? Er zijn kinderen en gezinnen die het veel meer nodig hebben?" Toch vonden de pedagogisch medewerkers en de kinderarts dat Judith en haar familie het echt hadden verdiend om één dag geen zorgen te hebben. Die dag was afgelopen zaterdag. "We hadden van Stichting Opkikker te horen gekregen dat we ons 's ochtends vroeg moesten melden bij Centre Parcs De Eemhof in Zeewolde. Wat er die dag allemaal op het programma stond daar hadden we geen idee van. De aankomst was sowieso al heel leuk, maar de dag zelf was echt geweldig. Wat we allemaal hebben gedaan? Dat is bijna teveel om op te noemen." Een Opkikkerdag betekent ontspanning voor het hele gezin, dus hadden de vrijwilligers van Stichting Opkikker aan alle gezinsleden gedacht. Zo waren de brandweer en politie aanwezig en mochten de broers van David met ze meerijden en kregen zelfs een heus brandweerpak mee naar huis. Voor de zussen was er onder andere een fijne beauty-behandeling. Daarnaast werd er ook een rit gemaakt in een echte limousine en kreeg de familie een professionele fotoshoot aangeboden. Ook bijzonder was de ontmoeting met een aantal roofvogels. David vond de Opkikkerdag ook geweldig. "Er was een snoezelruimte waar David met volle teugen van genoten heeft. Ook was er een soort lasershow met de kikker van Stichting Opkikker. Je zag dat hij daar op zijn manier ook enorm van genoot. De limousine was ook helemaal geweldig. David zat daar echt als een prins in. Die rit in de limo was ook onvergetelijk voor mij. Welke moeder kan zeggen dat ze met haar zoon kinderchampagne heeft gedronken in een limo? Dat gebeurt nooit meer!"

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van 14 maart 2018

Meer berichten
Shopbox