Bart Bles in zijn buitenbak met regelbare bodemvochtigheid bij het familiebedrijf in Babberich. (foto: Wim Ham)
Bart Bles in zijn buitenbak met regelbare bodemvochtigheid bij het familiebedrijf in Babberich. (foto: Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Goede paarden komen uit Babberich

We rijden de oprijlaan op van Stal Bles in Babberich. Overal op het terrein staan stallen met paardenboxen. Bart Bles ontvangt ons met een kop koffie in de kantine waar zijn medewerkers op dit moment hun pauze hebben.

BABBERICH - Bart is iemand met een droom. Dat wordt meteen duidelijk. Hij vertelt: "Ik streef er weer naar om in het Nederlands én Olympische Team te komen. Dat was ook in 2014 het geval en dat smaakt voor naar meer. Ook de Wereld Beker wedstrijden in Helsinki, Oslo en Verona waren top belevenissen! Daar heb je conditioneel scherp getrainde paarden voor nodig op springniveau van 1.60 meter! De stap vanaf 1.40 meter (nationaal niveau) is heel groot, vergelijkbaar met de nationale competitie in het voetbal naar de Champions League!" Nederland is een opleidingsland voor toppaarden, aldus Bart. "Als we een heel goed paard hebben moet dat vaak helaas weer verkocht worden omdat er soms erg veel geld mee is gemoeid". Bart heeft in totaal dertig wedstrijdpaarden staan en 25 paarden voor het fokken. Er zijn paarden in alle categorieën, van folkmerries, veulens, jaarlingen, tot twee jarigen en ouder. Vanuit die laatste categorie worden de beste paarden geselecteerd waar extra training aan wordt besteed. Een heel kleine groep gaat door naar het hoogste niveau. "We streven naar minimaal zeven tot acht toppaarden per jaar. Zij moeten in staat zijn, met een goede ruiter, hindernissen van 1.55 meter en hoger te halen voor de internationale top." In de wereld van de paardensport zoekt men nationaal en internationaal naar de beste paarden van zeven of acht jaar jaar oud. Hier komt, na veel training en berijden, een deel van de omzet vandaan om een stal rendabel te houden. Bart hoopt uiteindelijk met tien- tot elfjarige paarden de wereldtop te halen dan wel te benaderen op vier of vijf sterren niveau. De uitdaging van Bart ligt ook in het opleiden van het jonge twee en drie sterren segment. "Mijn droom is om Nederland aan de top te houden van het fokken van goede paarden. Daarmee kun je ook je eigen ambitie stimuleren." 

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van woensdag 14 maart 2018 

Meer berichten
Shopbox