Modelspoorbanen zijn er voor kleine kinderen, maar vooral ook voor volwassen mensen! Jong en oud kwam dus afgelopen weekend naar de Cluse in Herwen. (foto: Wim Ham)
Modelspoorbanen zijn er voor kleine kinderen, maar vooral ook voor volwassen mensen! Jong en oud kwam dus afgelopen weekend naar de Cluse in Herwen. (foto: Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Treinen stoppen op station Herwen

Door het weidse Groningerland komt vanuit de verte, mooi afgetekend tegen een prachtige wolkenlucht, de trein naar Rodenschool. Hij stopt bij het station van Sauwerd waar enkele reizigers in en uitstappen. Daarna gaat hij verder, een paar kilometer voorbij het station linksaf, over de wissel naar Rodenschool.

HERWEN - Het lijkt echt, maar het is in werkelijkheid modelspoor! Samen met Henk van den Heuvel, de voorzitter van de Modelspoorclub Veluwezoom, dwalen we door de Sporthal de Cluse in Herwen. Hier vonden afgelopen weekend de Gelderse modelspoordagen plaats met deelnemers uit heel Nederland. Henk kan zich helemaal vinden in de folder die zegt: Beleef modelspoor voor jong en oud tijdens de Gelderse modelspoordagen. Naast een keur van modeltreinen en trams, is er voor de jongste jeugd een houten baan met locomotieven waar naar hartenlust mee kan worden gespeeld. In de sporthal staat een prachtige Duitse baan met veel vakwerkhuizen en typische Duitse spoorhuizen, kastelen en wijngaarden waar grote stoomlocomotieven hun vracht door de heuvels trekken. In een diorama de kade van het oude Zutphen met een vrachtschip onder zeil, oude vrachtwagens, vaten op de kade en statige herenhuizen. We vinden naast treinen ook een prachtige trambaan met een groot deel van de Amsterdamse binnenstad met haar Westertoren, grachtenpanden, rondvaartboten en vele fietsen. Deze modeldagen werden normaal één keer per vijf jaar gehouden op jubileumjaren met als laatste editie 2015. Door de vele positieve reacties na 2015 heeft men besloten ook in 2018 weer naar Herwen te gaan. Graag wil de club dit in de toekomst om de twee jaar houden, omdat spoormodelbouw erg leeft. Alle volwassen mannen blijven in hun hart kinderen! Helaas heeft door de winterse weersomstandigheden een Engelse modelclub af moeten zeggen, maar daar is Modelspoorgroep IJsselland voor in de plaats gekomen. Henk wijst op het mooie diorama Blok 13, een spoorweg met er naast een vierbaans snelweg waar auto's voorbij razen, de linkerbaan sneller dan de rechter baan! Ook een Zwitserse baan trekt veel belangstelling, kortom, er is hier heel veel te zien waarbij ook de handel van sponsor Bentink Modelspoor de aandacht trekt. Het ledental van de club is stabiel, maar Henk geeft aan: "De juniorenleeftijd loopt van 40 tot 60 jaar en om de hobby volop te bedrijven is vooral tijd nodig". De techniek heeft overigens niet stilgestaan bij de modelspoorbouw. Van het draaien aan transformatoren heeft nu de bediening met apps een digitale sprong gemaakt. Vroegere merken als Märklin en Fleischmann, zijn weer in!

Meer berichten
Shopbox