De Tolhuys Coornmolen, het markante baken van Lobith, is onlangs ontdaan van haar gevlucht. Als het goed is zijn de werkzaamheden over een maand afgerond. (foto Wim Ham)
De Tolhuys Coornmolen, het markante baken van Lobith, is onlangs ontdaan van haar gevlucht. Als het goed is zijn de werkzaamheden over een maand afgerond. (foto Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

Beltmolen van haar gevlucht ontdaan

Onlangs is de Tolhuys Coornmolen in Lobith van haar stalen roeden ontdaan. De roeden zijn de basis van het gevlucht (de wieken). In één van de roeden is midden 2016 een scheur ontdekt en dat zou tot onwenselijke situaties qua veiligheid kunnen leiden. Uiterlijk is dat nu ook duidelijk zichtbaar door het ontbreken van alle wieken van de molen!

LOBITH. Voordat een grote kraan uit Nijmegen, gespecialiseerd in dergelijk opdrachten, de enorme stalen roeden met een respectabele lengte van 26,45 meter uit de askop kan hijsen, zijn er voorbereidende werkzaamheden verricht. Denk aan het demonteren van de fokken en het hekwerk. Daarna werd de gegoten bovenas in de askop min of meer uit de molen getrokken. Het geheel werd op een grote truck geladen en met een dag stevig doorwerken was de ontmanteling van de molen een feit. Molenaar Wim Tiemessen licht toe: "Door de scheur in één van de roeden was er minder vertrouwen in de sterkte van de oude roeden. Om aan de nieuwste normen te voldoen moeten de roeden in verband met hun lengte van 26.45 meter, zwaarder worden gemaakt. Anders zou de oude as te licht, en de askop te klein zijn voor de nieuwe roeden. Hiermee kunnen we de komende jaren onze stenen beltmolen weer operationeel en draaiend houden". Dat een dergelijke renovatie kostbaar is spreekt voor zich. De Stichting Vrienden van de Lobithse Molen, die de molen beheert, kwam zelf geld tekort en had steun nodig van anderen. Particulieren en bedrijven werden benaderd om financieel te ondersteunen. Ook verzoeken tot bijstand, inclusief projectplannen en begroting, aan overheden zoals de gemeente en de provincie, werden opgesteld en ingediend. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de financiële ruimte die nodig was om de molen in topconditie te restaureren en voor toekomstige generaties te behouden. Dat is belangrijk omdat dit ons cultureel erfgoed is op het Gelders Eiland. Hier stond in de in de 17de eeuw al een houten beltmolen, vlakbij Het Tolhuys aan de Rijn. De huidige molen is nu een stenen beltmolen met een rieten kap. Het is een zogenaamde buitenkruier waarbij de kap met het gevlucht (wieken) van de molen vanaf de belt op de wind gekruid (gedraaid) kan worden. Molenaars moeten dus al eeuwen lang de wind goed kunnen 'lezen' om verantwoord met de molen te werken en graan te malen! De restauratie gaat, onder voorbehoud in verband met de weersomstandigheden, nog een maand duren en € 85.000,00 kosten.Volgens planning zal begin april 2018 het meest markante baken van de Lobith weer in volle glorie pronken, de afsluiting van een heel mooi project!

Meer berichten
Shopbox