Sylvia is de eerste prinses van Stichting GZK Boemelburcht
Sylvia is de eerste prinses van Stichting GZK Boemelburcht (foto: Ab Hendriks)

'Een carnavalsprinses moet traditie worden'

"Fijn, dat jullie er zijn! Hebben jullie het naar de zin? Is er genoeg bier", vraagt spreekstalmeester Ronald Straatman aan de carnavalisten tijdens de opening van het carnaval in de grote feesttent op het Raadhuisplein. "Jij hebt toch geen bier gedronken, hè", zegt hij tegen een jochie. "Nee? Goed zo. Jouw tijd komt nog wel!"

ZEVENAAR - Niet ver van het podium staan de mannen van de Hulpdienst bij drank- en drugsgebruik paraat. "Kou en alcohol gaan niet goed samen", zegt één van hen. "Daarom zijn we hier." Vooralsnog zijn er geen slachtoffers.

In een Romeinse strijdwagen worden stadsprins Richard II, prinses Sylvia en adjudant Frans de feesttent binnengereden op de melodie van de carnavalskraker: Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Het publiek zingt luidkeels mee; het carnavalsfeest is begonnen. Loco-burgemeester Belinda Elfrink treedt naar voren en overhandigt de stadssleutel aan stadsprins Richard II en doet tegelijk een paar ontboezemingen: "Stichting Boemelburcht bestaat sinds 1971 en weet u wat: dat is mijn geboortejaar! Ik heb dit weekend piketdienst en dat betekent dat ik buiten de reguliere werktijden beschikbaar moet zijn en draag daarom tijdens deze periode iedere minuut een mobiele telefoon bij me. Ik denk (met een knipoog) dat ik mijn mobieltje aan jou geef prins Richard, want je hebt nu de stadssleutel en bent verantwoordelijk voor onze gemeente!"

Sylvia, de eerste carnavals-prinses van Boemelburcht is voor veel vrouwelijke carnavalisten een voorbeeld. "Krijgen we volgend jaar weer een prinses", luidt de vraag vanaf het podium. Een luid applaus volgt. En dan wordt weer spontaan de mega-carnavalshit Hallo Allemaal ingezet.

"We hebben 49 startnummers afgegeven", vertelt Geert Vos van Stichting Boemelburcht. "Er lopen meer carnavalisten mee. Wij zijn blij met de jeugd, zij trekken prachtig versierde bolderkarren mee en lopen daarom vooraan in de parade." Sander Stolk van de vriendengroep De Struukeduukers (5e prijs themawagens): "Wij hebben voor het eerst een carnavalswagen gebouwd en wat blijkt, dat is net zo gezellig als meelopen! We weten nu al dat we volgend jaar weer meegaan!" De vriendinnengroep Kaapsviooltjes (1e prijs loopgroepen) loopt al voor de elfde keer mee en dat willen ze iedereen laten weten. Op hun wagen staat: 'Boemelburcht gefeliciteerd met 11 jaar Kaapsviooltjes'. De rijpe herengroep De Lummels (5e prijs loopgroepen) loopt voor de laatste keer mee: Het Is mooi geweest. Wij breien er een eind aan." Op hun wagen ligt een zeer grote bol breiwol. De wagen is te koop voor € 111,11.

Prijzen voor carnavalsverengingen in de parade: 1e prijs De Toetenburgers met 209 punten; Paljas 206 punten; De Griethtreejers 166 punten. (AH)

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden