An Vreman met een puzzel op een van haar weinige vrije momenten, Hier geen geraniums voor de ramen, maar een cyclaam op tafel! (foto: Wim Ham)
An Vreman met een puzzel op een van haar weinige vrije momenten, Hier geen geraniums voor de ramen, maar een cyclaam op tafel! (foto: Wim Ham) (Foto: Wim Ham)

'In Pannerden is eenzaamheid ver weg'

Als we bij An Vreman uit het raam kijken, zien we de Rooms Katholieke kerk in Pannerden. Daarvoor een prachtig onderhouden gemeenschappelijke tuin die behoort tot het gebouwen complex aan de Pastoor Brugmanstraat.

PANNERDEN. An woont hier al vijftien jaar waarvan de eerste vijf jaar samen met haar man. Ze hebben indertijd samen besloten om leeftijd bestendig te gaan wonen, geen eigen tuin meer en alles gelijkvloers. Zowel An als haar man hebben hun hele leven in Pannerden gewoond en ook hun nakomelingen, vier kinderen met partners, negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen wonen op het Gelders Eiland. Veruit het grootste deel van de kinderen woont in Pannerden met één dochter, haar partner en kinderen in Herwen. Kortom, allemaal zijn ze stevig geworteld en verankerd tussen Rijn en oude Rijn! An vertelt: "Ik bun eiges noit thuus, altiet is ter wel wat te doen arges" Ze somt op: "Handwerken, kaarten en gym met de bejaarden (een gulle lach). Wekelijks koffie drinken met de drie nog levende leden van de kermisploeg, al 65 jaar en nog nooit een fout woord! Elke zaterdag komen de dochters en schoondochters koffie drinken en nemen we door welke domme dingen we weer hebben gedaan. En daarna samen gezellig een potje Rummikub!" An is lid van de ouderenbond KBO, de Seniorenclub Pannerden en gaat naar de bijeenkomsten van de Zonnebloem. Tussen door doet An zelf nog haar boodschappen in de winkel en gaat, als dat nodig is, naar de dokter. "Alles hier is op loopafstand", lacht An. "Eenzaam worden is hier niet nodig. Als je aansluiting zoekt bij mensen in je omgeving, kun je overal terecht en wordt je geaccepteerd!" 

Lees het complete artikel in de Zevenaar Post van woensdag 31 januari 2018 

Meer berichten