Logo zevenaarpost.nl


Rob van de Ende maakt zich sterk voor glasvezel in het buitengebied. Belangrijk voor de leefbaarheid. Ook voor de volgende generatie, zoals zijn eigen dochter Anna. Scholieren kunnen nu soms geen huiswerk maken op 3G of 4G internet. (foto: Karin van der Velden)
Rob van de Ende maakt zich sterk voor glasvezel in het buitengebied. Belangrijk voor de leefbaarheid. Ook voor de volgende generatie, zoals zijn eigen dochter Anna. Scholieren kunnen nu soms geen huiswerk maken op 3G of 4G internet. (foto: Karin van der Velden) (Foto: Karin van der Velden)

Glasvezel in buitengebied: nu of nooit!

Toen een aantal jaren geleden glasvezel werd aangelegd in de regio, was de teleurstelling van bewoners van het buitengebied groot, want de kosten om ook de gebieden buiten de bebouwde kom van glasvezel te voorzien, waren te hoog. Rob van der Ende wist in 2011 dat hij bij het ouderlijk huis van zijn vrouw zou gaan wonen en sindsdien voert hij actie voor glasvezel in het buitengebied.

REGIO - Als ICT-er begon hij met de website waaromhetbuitengebiedniet.nl. Binnen een paar weken had hij al 700 aanmeldingen van mensen die geïnteresseerd waren. De teleurstelling was groot toen Reggefiber voorrekende dat de kosten in het buitengebied geen € 300,00 maar € 3.000,00 per aansluiting zouden bedragen. Contact met de gemeente leverde destijds ook niets op. Toen werd Rob in 2015 door de gemeente Montferland benaderd. Er was een plan om samen met de provincie en tien gemeenten zelf glasvezel aan te leggen. Dat project bleek te groot en Europese regels stopten het plan. Begin 2017 kwamen de ambassadeurs weer bij elkaar. De Rabobank had inmiddels een investeringsmaatschappij opgericht: CIF nam initiatief om glasvezel in de buitengebieden van Montferland, Zevenaar, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Doesburg aan te leggen. Inmiddels zijn er bijeenkomsten geweest, waarvoor veel belangstelling was. Belangrijk, want glasvezel draagt bij aan de leefbaarheid van het buitengebied. Met glasvezel kunnen bewoners ongestoord TV kijken, onbeperkt bellen en snel internetten. Dat laatste is belangrijk voor ondernemers (vooral omdat vanaf 2019 ISDN wordt uitgefaseerd) en voor scholieren. Die kunnen nu soms niet eens huiswerk maken omdat lesprogramma's niet openen op 3G of 4G! Maar ook ouderen moeten zich realiseren dat internet steeds belangrijker wordt. Zorgvragen zullen in de toekomst met beeldbellen op afstand beantwoord worden. Rob van de Ende legt uit dat er 5.600 potentiële aansluitingen zijn, 50% daarvan moet zich aanmelden, anders gaat het hele glasvezelfeest niet door. Dat aanmelden moet gebeuren voor 19 februari. Wordt de 50% niet gehaald, dan zal er de komende jaren geen nieuwe mogelijkheid komen. De kosten bedragen € 1600,00 eenmalig of € 12,50 per maand. Daar komen dan nog abonnementskosten bij vanaf € 42,50. Het is mogelijk om een abonnement voor een jaar af te sluiten. Maar ervaring leert dat niemand er dan vanaf wil. Op 16 januari is er bij Lara in Loil een informatiebijeenkomst, die wordt gehouden door Contactraad Loil, de plattelandsraad en de dorpsraad Greffelkamp. Meer informatie op de website van Rob.

glasvezelbuitenaf.nl

Meer berichten
Shopbox