Logo zevenaarpost.nl


Wie kent hem niet? De Zevenaarse oliebollenkoning Rick van der Vorst-Veldhuis. Dit jaar stond Rick een maandje eerder op Muldershof en dat is goed bevallen. "Over negen maanden ben ik alweer terug in Zevenaar! (foto: Danny van der Kracht)
Wie kent hem niet? De Zevenaarse oliebollenkoning Rick van der Vorst-Veldhuis. Dit jaar stond Rick een maandje eerder op Muldershof en dat is goed bevallen. "Over negen maanden ben ik alweer terug in Zevenaar! (foto: Danny van der Kracht)

'Mijn geheim? De juiste temperatuur!'

De oer-Hollandse oliebol: is er een lekkerdere versnapering voor oudejaarsavond? Rick van der Vorst-Veldhuis vindt van niet en zijn grote klantenkring is het met hem eens. Maar dan willen zij wel de oliebollen van Rick. Wij gingen op bezoek bij de Zevenaarse oliebollenkoning die momenteel zijn drukste dagen van het jaar heeft.

ZEVENAAR - Rick van der Vorst-Veldhuis maakt de laatste dagen van 2017 lange dagen. Hij verklapt: "Ik ben dit jaar een maandje eerder in Zevenaar komen staan en dat is me goed bevallen. Het was gezellig druk, maar de aanstaande dagen zijn de drukste van het jaar. Hoe mijn oudejaarsdag eruit ziet? Ik sta om vier uur 's nachts al oliebollen te bakken tot vier uur 's middags. Hoeveel oliebollen ik bak? Dat zijn er duizenden. Natuurlijk ook appelflappen en appelbeignets." Het oliebollenbakken is Rick met de paplepel ingegoten. Diverse familieleden, waaronder zijn vader en zijn broer, hebben een oliebollenkraam en toen Rick veertien jaar was stond hij zelf al te bakken in de kraam van zijn vader. Zijn tante heeft 36 jaar lang met een oliebollenkraam in Zevenaar gestaan (toentertijd nog tegenover het oude postkantoor, red.) en toen zij twaalf jaar geleden besloot om ermee te stoppen, hoefde Rick niet lang na te denken. "Zevenaar is een goede plaats om oliebollen te verkopen, dus nam ik de staanplaats van mijn tante over. Weet je wat wel grappig is om te vertellen? Deze oliebollenkraam stond eerst in Gorinchem naast de kerk. Van de gemeente mocht de kraam niet teveel opvallen. Daarom ziet mijn kraam eruit als een stenen huisje zonder neonverlichting." Rick heeft geen spijt dat hij besloot om in Zevenaar oliebollen te gaan bakken. "Ik sta inmiddels twaalf jaar in Zevenaar en al woon ik zelf in Apeldoorn, ik vind mezelf inmiddels ook wel een beetje Zevenaarder. Ik ken zoveel mensen hier. Ik vind de mensen in Zevenaar trouwens vriendelijker dan in mijn eigen woonplaats!" Wat maakt de oliebollen van Rick lekkerder dan andere oliebollen? "Ik ga zelf niet roepen dat ze lekkerder zijn dan de oliebollen van mijn collega's. Dat vind ik niet aardig. Wel zorg ik ervoor dat alle ingrediënten - van het beslag tot de rozijnen - de juiste temperatuur hebben. De olie moet precies 180 graden zijn. Dan krijg je de mooiste oliebollen! Overigens zijn alle producten van mijn kraam gegarandeerd vers, want wij bakken continu kleine hoeveelheden. De oliebollen, appelflappen en beignets liggen dus nooit lang in de vitrine." Oudejaarsdag valt dit jaar op zondag, maar dat betekent niet dat Rick een rustdag houdt. "Op zondag 31 december zijn wij geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Hoe ik zelf mij oliebol eet? Lauw met een beetje poedersuiker!"

Meer berichten
Shopbox