Logo zevenaarpost.nl


Meester Willem Wienholts staat bijna veertig jaar voor de klas. Hij is betrokken en geliefd. Willem: "De fijnste klassen zijn die, waarbinnen de kids één groep vormen." (foto: Ab Hendriks)
Meester Willem Wienholts staat bijna veertig jaar voor de klas. Hij is betrokken en geliefd. Willem: "De fijnste klassen zijn die, waarbinnen de kids één groep vormen." (foto: Ab Hendriks) (Foto: Ab Hendriks )

Meester Willem betrokken en geliefd

Willem Wienholts (62) is dit jaar veertig jaar in dienst van de overheid. Hij staat bijna net zo lang als leerkracht voor de klas op de voormalige openbare basisschool De Schakel - nu Kofschip - aan de Platanenlaan in Zevenaar. In 2019 is dit feit officieel. "Die ga ik halen, wees maar niet bang".

ZEVENAAR - Willem werd geboren in Westervoort en bracht zijn jeugd door in Didam. Daar volgde hij de mavo om vervolgens In Doetinchem havo 4 en 5 te doorlopen en door te stromen naar het derde jaar van de Pedagogische Academie. In 1977 riep de dienstplicht, waar hij de opleiding tot sportinstructeur volgde en in 1979 afzwaaide. Dus toch nog geen veertig jaar voor de klas? "Nee, dat is pas in 2019. Maar ik ben wel veertig jaar in overheidsdienst omdat mijn diensttijd meetelt", verduidelijkt Willem.

In 1979 kreeg hij een vaste aanstelling op de openbare basisschool De Schakel. "Ik kwam daar voor groep 5 te staan. Later, ben ik samen met een collega, beurtelings groep 7/8 gaan doen."

Praten met Willem over het onderwijs leest als een intermenselijk en ontroerend boek, waarin het contact met zijn leerlingen voorop staat. "Het onderwijs is leuk en altijd anders. Je kunt zoveel plannen en doen, maar je moet ook inspelen op behoeften. Het is belangrijk hoe kinderen met elkaar en mij als leerkracht omgaan. De fijnste klassen zijn die, waarbinnen de kids één groep vormen. Dat is natuurlijk niet in elke klas het geval. Soms ontstaan er groepjes binnen de groep en zijn er veel bepalende kinderen, waardoor sommigen zich ondergesneeuwd voelen. In een goed groepsverband kunnen leerlingen veel van elkaar leren. Ik zeg altijd: één en één is drie."

Positieve feedback geven is één van de kwaliteiten van Willem. "Ik spreek de leerlingen aan op hun eigen niveau en capaciteiten. Deze capaciteiten kunnen heel verschillend zijn. Een kind dat goed kan leren zal meestal ook goed scoren. Een kind dat het minder goed kan en er dus meer moeite voor moet doen, probeer ik altijd te motiveren te stijgen op zijn/haar eigen niveau."

Met zijn jarenlange ervaring weet mees Willem als geen ander dat de kinderen van nu een andere ontwikkeling doormaken dan kinderen van veertig jaar geleden. "Ze zijn sneller, drukker, snel afgeleid en meer veeleisend. Ze willen alles zelf onderzoeken, zonder handleidingen of instructies te lezen. Lezen vinden ze sowieso saai, maar het hoort allemaal bij deze tijd van computers en mobieltjes."

Ook bij Willem gaan de jaren tellen. "Maar het jubileum ga ik zeker halen. Daar ben ik niet bang voor."

Meer berichten
Shopbox