Logo zevenaarpost.nl


Foto: Shutterstock

Brandweer redt jonge torenvalk

De brandweer van Lobith en Tolkamer had onlangs een bijzondere klus. In een afvoerpijp van een restaurant zat namelijk een torenvalk en die kon er onmogelijk op eigen kracht uitkomen.

TOLKAMER - De eigenaren van restaurant De Swaenebloem hoorden al enkele dagen een geluid in een afvoerpijp. Ze dachten dat er misschien een zwaluw of een vleermuis in zat, dus schakelde ze Henk Hubers van de Nestkasten Werkgroep Zevenaar in. Henk vertelt: "De vogel zat best ver in de afvoer, zo'n tweeënhalve meter. Daar kon ik nooit bijkomen." Dus werd de hulp gevraagd van de brandweer van Lobith en Tolkamer. Die kwam met vier man sterk en groot materieel.

Pechvogel

Toch was de brandweer nog drie kwartier bezig om de pechvogel uit zijn benarde positie te bevrijden. "De brandweer heeft echt fantastisch werk verricht. Ze zijn het dak van restaurant De Swaenebloem opgegaan en hebben een stuk van de afvoerpijp verwijderd. Gelukkig hadden ze het juiste gereedschap bij zich en konden ze de vogel er uiteindelijk uit halen met een soort verstelbare stok." Eenmaal uit de afvoerpijp gehaald bleek het geen zwaluw of vleermuis te zijn, maar een jonge torenvalk! Al moet de vogel toch zo'n twee dagen in de pijp hebben gezeten, echt verzwakt kwam hij niet uit de afvoerpijp. "Hij vloog heel snel en kwiek weg. Hij heeft de brandweer niet eens bedankt", zegt Henk lachend. Hoe de vogel torenvalk in de afvoerpijp van restaurant De Swaenebloem is gekomen is voor Henk onduidelijk. Hij denkt wel te weten waar de vogel vandaan komt.

Koppeltje torenvalken

"Wij van de Nestkasten Werkgroep Zevenaar hebben door de hele regio nestkasten voor diverse vogelsoorten hangen. In de buurt van restaurant De Swaenebloem hebben we ook een torenvalknestkast hangen. Daar zit al jaren hetzelfde koppeltje torenvalken te broeden. Ik denk dat dit een jong van dat koppeltje is geweest?"

Reageer als eerste
Meer berichten