Nienke Hansen bij één van 'haar'' lintlampen
Nienke Hansen bij één van 'haar'' lintlampen

Nienke Hansen is het creatieve brein van BuitenBlik

Algemeen

ZEVENAAR - Een Arnhemse die verknocht is aan BuitenBlik. Dat vraagt om een verhaal. Hoofdpersoon is Nienke Hansen (46), hét creatieve brein achter de aankleding van het festivalterrein. Ze is geen handige harry, maar handige hanni.

Door Susan Wiendels

Ze deed ooit de kunstacademie, is nu docente bij Rijn IJssel en heeft een eigen zaak: Hansen Vormgeving. Een bezige en creatieve bij derhalve. Altijd krijgt ze het voor elkaar: bezoekers van het Zevenaarse festival keren nooit onberoerd huiswaarts. Drie dagen lang verwondering, zinneprikkeling, dát is BuitenBlik. Met film, bands, kinderactiviteiten, workshops, straattheater en foodtrucks aan de oevers van De Breuly in een sfeervolle ambiance en setting waar de gastvrijheid, gezelligheid en intimiteit vanaf druipen. Met de grote boom als middelpunt. Daar, onder de wijd uitslaande takken met opvallende, kleurrijke decorstukken genieten jong, oud, vrienden en hele gezinnen op lage houten stoelen en bankjes van een drankje en het moment. Het zijn deze idyllische taferelen die voor altijd in de herinnering blijven.

Lintlampen

“Vergelijk het met de inrichting van een woonkamer met twee eyecatchers en voor de rest accessoires. Dat principe passen we op dit terrein toe. Met één of twee grote gebaren bereik je meer dan met twintig kleintjes”, legt Nienke uit. Vorig jaar hingen er tientallen lintlampen in de boom in de vorm van een kroonluchter, uiteraard uit haar koker. In elkaar gezet en opgehangen door vele vrijwilligers. Met de hulp van het onlosmakelijke deco-draaiboek, een soort van creatieve bijbel, dat Nienke voor elke editie van BuitenBlik nauwgezet maakt. Met instructies en plattegronden, waarop iedere cm2 aankleding is uitgetekend. “Alle medewerkers krijgen deze op de app.” 

De kunst om met weinig veel te doen verstaat Nienke Hansen als geen ander. Ze lacht: “Dat moet ook, want er is niet veel budget.” Dat maakt je wel inventief stelt ze. “We gaan langs kringlopen, kijken of we zelf nog wat over hebben thuis en vaak krijgen we ook dingen, omdat mensen weten dat we het kunnen gebruiken. Voor de houten stoelen zijn we langs het afvalaanbiedstation gegaan met de vraag of zij houten stoelen voor ons konden achterhouden. We hebben zelf de poten eraf gezaagd, de achterste iets meer dan de voorste. Mensen zitten zo lekker laag en iets achterover. Die poten hebben we weer gebruikt voor de tafeltjes.” Met ‘we’ doelt ze op het decoteam, waarvan onder andere Karin, Joy, Aukje, Carolien, Mieke en Evelien deel uitmaken. Allemaal dames met een creatieve inborst. “De ideeën vliegen het hele jaar door over tafel. We sturen foto’s naar elkaar met de vraag of iets past of dat we er iets uit kunnen maken.” Naast dat het allemaal goedkoop moet zijn, moeten de decorstukken makkelijk op te bergen zijn en herbruikbaar. “Zo hebben we ooit paraplu’s omgebouwd naar kwallen. Dit jaar gaan we heel veel van vorige jaren hergebruiken”, licht ze een tipje van de sluier op. “Meestal is er een thema. Dit jaar passen we de aankleding aan op de film van vrijdagavond: The Greatest Showman. De hoeden zetten we op palen en de ballonnen en lintlampen komen terug. Net als de showtafel die we hadden in het jaar dat het thema ‘Alice in Wonderland’ was. Daar stonden toen etagères op die we zelf hadden gemaakt van borden. Ook nu trekken we letterlijk alles uit onze kasten om de tafel feestelijk aan te kleden.”

Rokus van den Akker bracht Nienke in 2017 in contact met BuitenBlik en daar is ze hem nog steeds innig dankbaar voor. “Ik kende Rokus via woningcorporatie Laris, waar ik inrichtingsprojecten voor verzorgde. Buitenblik zocht toen iemand voor de inrichting van een paar bouwketen in een theaterstuk. Dat lukte met een paar ogenschijnlijke kleine ingrepen.” 

Sindsdien is ze er niet meer weg te slaan. “Buiten dat het een geweldig en laagdrempelig festival is, is BuitenBlik één grote familie. De sfeer is echt ongekend. Het afgelopen jaar heb ik veel minder kunnen doen door long-covid. Stap voor stap kom ik er weer bovenop, ik zit nu op 70%. Mijn collega’s op school en de mensen van BuitenBlik hebben me er echt door heengesleept. Ook al kun je weinig, als ze je er toch bij betrekken, ja, daar krijg je een stukje endorfine van.”

Programma

Buitenblik is dit jaar op 10, 11 en 12 mei. Het volledige programma staat op www.buitenblik.nl.