Gastvrouw Wil Staring en gastheer Roel Dijkema zijn alvast aan de puzzel begonnen (Foto: Carla Droste)
Gastvrouw Wil Staring en gastheer Roel Dijkema zijn alvast aan de puzzel begonnen (Foto: Carla Droste)

Een warm welkom bij Thuis op Zondag

Algemeen

ZEVENAAR - Elke eerste zondag van de maand opent Thuis op Zondag haar deuren. Iedereen die samen met anderen een genoeglijke middag wil doorbrengen, kan zich op zondag 7 april om 13.00 uur melden aan de Babberichseweg 30.

Door Carla Droste

Het is een mooie lentedag, zondag 3 maart. De ene na de andere bezoeker arriveert. Op de fiets, met de auto of scootmobiel of met Avan. Ze worden hartelijk verwelkomd door gastheer Roel Dijkema en gastvrouw Wil Staring. Het is de derde bijeenkomst van Thuis op Zondag en Roel en Wil ontvangen vandaag zeven dames. “Mannen zijn ook van harte welkom,” zegt Roel, “maar tot nu heeft er zich nog niet eentje aangemeld.” Wat de plannen zijn voor die middag hangt helemaal af van de wensen van de aanwezigen. “Dat kan variëren van een spelletje spelen, samen puzzelen, een eindje wandelen of gewoon een praatje maken.”

Contact

“Het gaat vooral om een gezellig samenzijn”, legt Roel uit. “Ons motto is simpel: niets moet, alles mag.” Het streven is een gastvrije omgeving waar mensen op een ontspannen manier met elkaar in contact kunnen komen. En daar blijkt best behoefte aan te zijn. “Ik wilde mijn wereldje wat verruimen en dit is een mooie manier om andere mensen te leren kennen”, vertelt een van de bezoekers. “Ik dacht ook, dat is wat voor mij”, vertelt een andere dame. ”Ik ben al 28 jaar alleen en de weekenden, daar zie ik altijd tegenop. Door de week gaat het allemaal wel, dan heb je je vaste dingen; sport, clubs en dergelijke, maar het weekend is lastiger.”

“De zondagmiddag is voor veel mensen die alleen zijn een vervelende middag”, weet Wil. Ze spreekt uit ervaring. Haar man overleed 20 jaar geleden. Ook Roel heeft zelf ervaren hoe het is om alleen te zijn. Hij was mantelzorger voor zijn vrouw en heeft haar jarenlang verzorgd. “En dan komt ze te overlijden en zit je opeens alleen thuis. En dan denk je, wat nu? Toen sprak ik Willeke en is dit idee ontstaan.” De netwerkorganisatie Een tegen Eenzaamheid Zevenaar initieerde het plan. “Toen die werkgroep een half jaar later deze ruimte kon huren, wilden Wil en ik er wel aan meewerken en de gasten ontvangen”, vervolgt Roel. “We zijn nu één zondag per maand open. Als er voldoende animo voor is, wordt het twee keer per maand.” 

Locatie

De woonboerderij waar Thuis op Zondag plaatsvindt, ligt op een mooie plek aan de rand van Oud-Zevenaar, schuin tegenover de molen. De eigenaresse, Mariëlle, begeleidt op deze locatie door de week mensen met geheugenproblemen. Dat het niet naast de deur is, ondervond een dame uit Zevenaar. “Die eerste zondag in januari had het zo hard geregend dat de fietstunnel onder water stond. Toen lukte het mij helaas niet om er met de scootmobiel te komen.” Deze keer heeft ze de locatie zonder problemen weten te bereiken. Gastvrouw Wil kende ze al. Wil, die 38 jaar in de thuiszorg heeft gewerkt, is namelijk ook vrijwilliger bij de scootmobielclub van Caleidoz. In de zomer gaat ze er regelmatig met een groepje op uit om een toertochtje te maken. Roel is actief bij Landgoed Huis Sevenaer. Beiden assisteren bij de activiteiten van De Zonnebloem.
“De afgelopen keren was het hier heel gezellig. En onder een spelletje gaat praten vanzelf”, vertelt Wil. “Met elkaar moet je het laten slagen, vind ik”, besluit de dame naast haar.
Thuis op Zondag is geopend van 13:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan via de servicedesk van Caleidoz: 0316 24 32 04 | servicedesk@caleidoz.nl Er is ruimte voor 13 personen per keer. Deelnemers betalen € 5 per middag en een kleine vergoeding voor een kopje koffie of thee.