Afbeelding
Foto: Collectie Heemkundekring Rijnwaarden

Lezing over baksteenindustrie en de steenovenontwerper Joost Wentink

Algemeen

SPIJK - De Heemkundekring Rijnwaarden organiseert vrijdag 24 november vanaf 19.30 uur een ledenavond met een lezing door Sjaak Boone over de baksteenindustrie. Plaats: Dorpshuis ‘de Spieker’, Willibrordusweg 1A, Spijk.

Begin 20e eeuw maakte de baksteenindustrie een flinke vernieuwing door. De bekende Utrechtse steenovenbouwer Joost Wentink (1873-1933) gaf daaraan een flinke impuls. Wie was hij? Hoe beïnvloede hij de baksteenindustrie? Hoe zagen zijn steenovens als de ringoven eruit? Waar vinden we zijn steenovens terug? Welke invloed hadden hij en zijn broers op het maatschappelijk leven van de steenfabrieksarbeiders in die tijd?

Sjaak Boone is voorzitter  van de Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen en is de echtgenoot van wijlen Alied Wentink, kleindochter van Joost Wentink. Hij raakte geïnteresseerd in de geschiedenis van de bekende opa van zijn vrouw. Daarvan gebruik makend heeft hij een boeiend verhaal te vertellen over de geschiedenis van de baksteenindustrie, een industrie die nog steeds onlosmakelijk verbonden is met het Gelders Eiland.

Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur. De lezing start om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen 5,00 euro.