
Dolf de Kinkelder brengt jazz en wereldmuziek samen in ‘Una Noche’
AlgemeenZEVENAAR - Gooi jazz en wereldmuziek in een blender en je krijgt een uniek geluid weet componist Dolf de Kinkelder uit Zevenaar. Hij bracht de klanken van de Guus Tangelder Big Band en het Charivari trio samen in de driedelige compositie Cantas, LXVIII & Charivarations. Bezoekers van ‘Una Noche’ op 1 oktober in Het Musiater zullen versteld staan.
Door Susan Wiendels
‘Una Noche’ is de titel van het 40-jarige jubileumprogramma van de Guus Tangelder Big Band. Op 3 september was het openluchttheater de Pinkenberg in Velp het decor van de première van het concert. De voorstelling in het Musiater is de tweede van de jubileumtoernee. Het programma bestaat uit enkele stukken uit het repertoire van De Guus Tangelder Big Band en het Charivari trio, maar voor de rest uit speciaal voor deze combinatie gecomponeerde stukken.
“Ik had al wel vaker voor de Guus Tangelder Big Band geschreven, en ook voor Charivari, maar die combinatie, nee”, blikt Dolf de Kinkelder terug op het begin van het creatieve proces. De uitdaging zat ‘m vooral in het vinden van een vorm waarin twee totaal verschillende muzikale werelden tot hun recht zouden komen: de jazzmuziek en improvisaties van de Guss Tangelder band en de wereldmuziek van violiste Anneke Frankenberg, accordeonist Bart Lelivelt en contrabassist/zanger Gerard Schoren van het Charivari trio.
Eigen mores
Dolf: “Elke muzikale wereld heeft zijn eigen mores wat betreft frasering, articulatie en vooral timing. In wereldmuziek en klassiek zijn timing, tempo en ritme een beetje fluíde. Bij een belangrijke passage in de tekst of grote sprongen in de melodie neem je wat meer tijd. In Bigbandmuziek is de drummer de baas, het tempo eerder rigide, en de timing is héél specifiek. Daar gaat het om spelen met en hangen tegen een rotsvaste genadeloze groove.”
Om op ideeën te komen googlede hij eerst op het Franse woord Charivari. Wat bleek? “Een charivari was een ritueel in de vorm van een volksgericht, waarbij een individu of een stel dat de sociale gedragsnormen had overtreden werd bespot en bestraft. Er werd een optocht gehouden met ketelmuziek, spottende toneelstukjes, spottende liederen en gejoel van omstanders.” Lachend: “Toen wist ik dat ik niets meer fout kon doen.”
Charivariations
Dolf de Kinkelder bracht beide muzikale werelden op drie verschillende manieren bij elkaar. “Charivariations is een non-swing bigbandstuk, met een Charivari-maatsoort, een beetje avontuurlijk voor de bigband. Charivari heeft meestal een eigen rol, maar mengt zich in dit stuk ook in het blazersgebeuren”, verklaart Dolf de Kinkelder.
LXVIII
LXVIII is gebaseerd op een gedicht van Pablo Neruda. Hij schreef honderd gedichten voor één vrouw: Cien Sonetos de Amor. Dolf: “Ik heb nummer 68 gekozen.” Charivari zet met Zuid-Amerikaanse passie de toon, de zang is driestemmig, de Bigband speelt een ondersteunende rol.
Cantas
De inspiratie voor Cantas komt ook uit cien sonetos de amor. “Pablo Neruda bezingt de stem van zijn geliefde: ‘Cantas y a sol y a cielo con tu canto’ oftewel ‘Je zingt tot zon en hemel, met je zang.’ Dat moet natuurlijk een opgetogen melodie in majeur zijn, het ergste wat een componist kan overkomen. Als je niet uitkijkt krijg je de kermisklanten. Uiteindelijk vond ik het toppunt van vreugde: grote sprong omhoog, en dan weer een sprong omhoog. Charivari wordt in dit stuk begeleid door bas, drums, basklarinet en drie klarinetten. Een hele intieme bezetting.”
Una Noche te zien op 1 oktober in Het Musiater, aanvang 15.30 uur. De toegang bedraagt 15 euro. Kaarten reserveren kan via www.liemerskunstwerk.nl/theater
Muzikanten
Guus Tangelder Big Band
Saxofoon: Gerlo Hesselink, Guus Jansen, Ewout Dercksen, Robert Prinsen, Joost van Buchem Trombone: René van Haren, Arjen Reeser, Ruud Steegers, Gert Nijenbanning Trompet: Libbe Oosterman, Hans van Houdt, Koens Smits, Ywo Lamonaca piano: Hans Kwakkernaat, contrabas: Taeke Stol, drums: Pieter Bast.
Charivari trio:
Viool: Anneke Frankenberg, accordeon: Bart Lelivelt en contrabas/zang: Gerard Schoren.
