Senaat en officierenkorps van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht (Foto: Carla Droste)
Senaat en officierenkorps van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht (Foto: Carla Droste)

Jubileumweekend Eendracht Maakt Macht staat voor de deur

Algemeen

LOBITH - Het aftellen is begonnen. Het jubileumweekend van schuttersgilde E.M.M. gaat bijna van start. Van 22 tot en met 25 september viert de Lobithse schutterij haar 375-jarig bestaan. Het organisatiecomité, Mark Lamers, Edwin Wienhoven, Roy Gerritzen, Wim Geurts, Bennie Heebing, Dave Banning en Daan Verborg, is er klaar voor. Nou ja, bijna.

Door Carla Droste

“We moeten nog een paar dingen regelen, maar dan kan het wat ons betreft beginnen”, vertelt Edwin Wienhoven, voorzitter van de jubileumcommissie. “Vrijdagavond is het officiële deel. Een receptie voor genodigden, waaronder besturen van andere verenigingen, maar ook schutters en dames van ons gilde die zijn afgevaardigd door de diverse secties.”Die avond wordt het jubileumboek ‘Van zilver, trots en harmonie’ gepresenteerd. Het boek is samengesteld door Mark Slinkman, oud-burgemeester van Rijnwaarden en Michiel Wilde, oud-senator van E.M.M. en bevat verhalen van schutters over de afgelopen 25 jaren van het gilde.Ook is er de presentatie van het speciaal voor de gelegenheid gebrouwen jubileumbier. Een donker en een licht biertje, met de toepasselijke namen: ‘Koningsschot’ en ‘Prijsmedaille’.

Muziekfestival

Zaterdagmorgen is iedereen van harte welkom in het Gildehuis.Toporkest De Paloma’s verzorgt de aftrap van de festiviteiten met ‘olderwetse’ piratenmuziek. “Deze regionale muzikanten weten ieder feest op gang te brengen met hun liedjes van vroeger, hun Hammondorgel en accordeon, dus dat leek ons een goede start”, licht Edwin toe.Na deze ‘warming-up’ vertrekken alle belangstellenden naar Tolkamer, waar de bewoners van Lobede worden vereerd met een vendelhulde en een presentje.Vanaf 12.30 tot 16.00 uur is er een muziekfestival in Tolkamer. Er spelen live bands in de diverse horecagelegenheden en op de kade is er een kleine kermis. Er is een snoepkraam en de zweefmolen, de kop-van-jut en de schiettent zijn gratis. “Eigenaar Ron van Maanen uit Lobith vond het leuk om aan ons jubileum mee te werken”, vertelt Wim Geurts. “Op zondag bouwt hij de attracties opnieuw voor ons op in Lobith, op de parkeerplaats achter het gezondheidscentrum.” Voor de leden van het gilde is er zaterdagavond een feestavond met medewerking van de Perfect Showband.

Zondag

Zondagochtend is er om 10.00 uur een Schuttersmis in de kerk. Hier zullen veel genodigden bij aanwezig zijn, maar iedereen die de mis wil bijwonen is welkom. “Het kan zomaar de laatste keer zijn”, stelt Edwin. “Als er een andere bestemming voor de kerk wordt gevonden, dan is dit traditionele begin van de kermis niet meer vanzelfsprekend.” Om 12.45 uur start er vanaf de Markt een feestelijke mars met medewerking van de schutterijen van ‘t Gelders Eiland. Om de vijf minuten vertrekken er officieren- en muziekkorpsen voor een rondgang door Lobith. De route gaat door Oud - en Nieuw Lobith en eindigt bij het Gildehuis, waar de bezoekers worden opgewacht door de Perfect Showband. Terwijl binnen het feest in volle gang is, worden er buiten schietwedstrijden gehouden, voor oud-koningen van E.M.M. en/of hun partners en voor koningsparen en andere afgevaardigden van de zusterverenigingen.Om 17.00 uur sluit de zaal, zodat de leden en de band zich kunnen voorbereiden op de tweede feestavond.

Engelbewaarder

Maandagochtend is iedereen weer welkom in het Gildehuis. Na het afhalen van de vogel beginnen de leden met het prijsschieten en vogelknuppelen. In de zaal zorgt de Perfect Showband weer voor een feestje en rondom het Gildehuis zijn er op twee locaties luxe snacks verkrijgbaar.Om 13.30 uur verzorgt ‘Special Guest’ Marco Schuitmaker, jazeker, die van ‘Engelbewaarder’, een optreden. De zanger is momenteel zo populair dat de heren van de jubileumcommissie er trots op zijn dat ze hem hebben kunnen boeken.Trots zijn ze ook op de prijsmedailles die speciaal voor het jubileum zijn gemaakt. “Zo’n unieke medaille wil je toch winnen”, meent Roy Gerritzen, president van het gilde. “Dat je later aan je kleinkind kunt vertellen: ‘Deze medaille, dat is een hele speciale! Opa had prijs, in het jubileumjaar!’”Het complete programma is te vinden op de website: www.emm-lobith.nl. Het jubileumboek en het jubileumbier zijn te bestellen via het reserveringsformulier op de website of in de zaal. Op zaterdag 30 september kan de bestelling worden afgehaald.