Paula van Remmen, Marianne Mulder, Christi Engelberts, Tessa Helmink, Harri de Vries , Karin Degen: "Samen sterk"
Paula van Remmen, Marianne Mulder, Christi Engelberts, Tessa Helmink, Harri de Vries , Karin Degen: "Samen sterk"

‘Week van de Ontmoeting’: een culturele, educatieve, informatieve en gezellige mix aan activiteiten

Algemeen

ZEVENAAR - De bewoners van de Turmac Cultuurfabriek haken met een positieve inborst aan op De Week van de Eenzaamheid. Samen tekenen zij voor De Week van de Ontmoeting. Van 28 september tot en met 4 oktober is de locatie aan de Kerkstraat 27 het decor van een culturele, educatieve, informatieve en gezellige mix aan activiteiten.

Door Susan Wiendels

Lezingen, films, wandelen, schilderen, drone vliegen, lasergamen, een kopje koffiedrinken, het is een kleine greep uit het diverse programma-aanbod onder het dak van de voormalige sigarettenfabriek. Activiteiten waarin de werelden van de verschillende partners samensmelten of in elkaar overlopen en ontmoetingen en samenwerkingen voor het oprapen liggen.

De Week van de Ontmoeting is het eerste vruchtbare product van het programmateam, waarin Kunstwerk!, de gemeente Zevenaar, Grand Café Hal12, de Regionale Sociale Dienst (RSD), Filmhuis Zevenaar en Caleidoz participeren. “Het is in basis altijd een wens geweest om in gezamenlijkheid op te trekken als bewoners van de Turmac Cultuurfabriek”, vertelt Tessa Helmink (Kunstwerk!) over de aanleiding tot het oprichten van een programmateam. Het ultieme doel: kruisbestuiving. De bijvangst: nog meer reuring in de Turmac Cultuurfabriek. Marianne Mulder (Kunstwerk! Educatie), Karin Degen (Kunstwerk! Liemers Museum), Christie Engelberts (Caleidoz) en Paula van Remmen (Regionale Sociale Dienst) knikken. “Door het bijeenbrengen en combineren van kunstvormen, dienstverlening en ruimtes, creëer je meerwaarde.” 

De Week van de Ontmoeting is het schoolvoorbeeld van deze missie. Neem het Digitaal Informatieplein. Op donderdagochtend 28 september en dinsdagochtend 3 oktober staan het Informatiepunt Digitale Overheid, het Financieel Trefpunt, de Sociaal Raadslieden, de gemeente Zevenaar en de RSD samen klaar om alle online vragen van inwoners te beantwoorden of mensen op weg te helpen. Inhaken bij elkaar en doorverwijzen is zo appeltje-eitje.
Op zoek naar de ultieme job? Voor werkzoekenden is het dinsdagmiddag een walhalla. Bij het inloopspreekuur leerwerkloket van de RSD staan experts klaar voor alle vragen over leren en werken en gratis loopbaan- en scholingsadvies. Even verderop vergemakkelijkt het werkgeverservicepunt het solliciteren met kleuradvies, een gratis portretfoto en cv-tips. Dit alles onder het motto ‘Alles voor een baan’.
Gezamenlijk: “Maar waar het ons vooral om gaat is dat mensen uit huis komen en elkaar ontmoeten, de naam zegt het natuurlijk al. Er zijn veel mensen die zich eenzaam voelen. Met dit laagdrempelige programma proberen we ze over de streep te trekken. Kom eruit is onze boodschap. Al is het maar voor een kopje koffie. De eerste is van ons. Met wat lekkers erbij.”
Hoe belangrijk simpel contact kan zijn - of het nu om een wandeling, schilderen, fietstocht, een kaartje leggen of een potje sjoelen gaat - bewijst Caleidoz met haar trefpunten in Lobith, Aerdt, Herwen en Pannerden. Tijdens de Week van Ontmoeting zijn ze elke dag in Zevenaar present om deze sociale activiteiten verder onder de aandacht te brengen.

Wethouder Stef Bijl verricht op 28 september om 10.30 uur de openingshandeling van de Week van de Ontmoeting en tegelijkertijd de foto-expositie van Martine Reesink. De Duivense kampt met het Ehlers-Danlos Syndroom (EDS). De expositie laat de mens achter deze aandoening zien. Om 11.00 uur vertelt Martine over haar levensinstelling en -ervaring in een lezing in het filmhuis. De expositie is de hele week te zien van 9.00 tot 21.00 uur. Ook het Liemers Museum en Filmhuis Zevenaar openen op alle dagen de deuren. De grootste schatkist van de Liemers van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur; Filmhuis Zevenaar draait vier films per dag: om 14.00, 14.30, 20.00 en 20.30 uur.

Voor enkele activiteiten wordt een bijdrage gevraagd. Voor het complete programma en aanmelding zie www.turmaccultuurfabriek.nl/evenementen