Linda en Angelica: "We gunnen het iedereen om te stoppen met roken" (Foto: Kyra Sannes)
Linda en Angelica: "We gunnen het iedereen om te stoppen met roken" (Foto: Kyra Sannes)

Zevenaarse huisartspraktijken houden gratis bijeenkomst voor Stoptober

Algemeen

ZEVENAAR - Stoppen met roken: iedereen die het heeft geprobeerd, weet hoe groot die uitdaging is. Daarom organiseren de Zevenaarse huisartspraktijken op 12 september om 16.00 uur een gratis informatiebijeenkomst, in de voormalige Turmac tabaksfabriek. “In iedere roker zit een stopper”, aldus Linda Huisman, praktijkondersteuner én bedenker van het plan.

Door Kyra Sannes

 Voor de komende ‘Stoptober’ heeft ze gevraagd of alle huisartsen in Zevenaar wilden meedoen. Iedereen is even enthousiast. Zo ook Angelica Melissen, eveneens praktijkondersteuner. Zij heeft al veel patiënten begeleid die wilden stoppen. “Naast een betere gezondheid levert het zoveel meer op. Je houdt ook veel meer tijd over als je stopt met roken.” Fotografie, puzzelen… Hobby’s worden weer opnieuw ontdekt. Beide dames hopen daarom op een grote opkomst in september. Linda: “We gunnen het iedereen om te stoppen met roken. Helaas merken we dat er een drempel is. Mensen hebben het gevoel dat als ze hier naartoe komen, er ook iets móét, maar het is heel vrijblijvend. Kom gewoon eens luisteren. Wil je het (nog) niet? Is niet erg!” Stoppen met roken of vapen, individueel stoppen, het samen doen, voorlopig nog even niet… Iedereen is 12 september welkom. “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te bewegen. Het is heel normaal dat je drie of vier serieuze pogingen nodig hebt, voordat het lukt om écht te stoppen.”

Samen stoppen

Stoptober is een bekend fenomeen, maar vaak níét zo bekend is dat er vanuit de huisartspraktijk – het hele jaar door – ondersteuning is voor iedereen die de sigaretten zijn leven uit wil werken. “Alles wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Met begeleiding stoppen verdubbeld het slagingspercentage,” legt Angelica uit. Wat die hulp dan inhoudt? Linda: “Hulpverleners en/of hulpmiddelen. In een persoonlijk gesprek kijken we wat het beste werkt. We geven echt zorg op maat.” Volgens Angelica is het ook belangrijk dat het sociaal netwerk daarin een rol speelt. “Niet veroordelend, maar kijkend hoe we de krachten kunnen bundelen. Alles is bespreekbaar.”

Rugzak

“Als mensen één sigaretje roken, denken ze soms meteen dat het mislukt is. Toch is het heel normaal dat je af en toe een uitglijder hebt,” benadrukt Linda. Want ook onder begeleiding, blijft het een flinke uitdaging. Gelukkig zijn de cijfers veelbelovend: “De ervaring is dat het 70% van de deelnemers lukt om heel oktober niet te roken. Bijna de helft is na drie maanden nog steeds gestopt.” Maar wat als een maand zonder sigaretten dan tóch mislukt? “We gaan echt niet met een vinger wijzen, maar kijken wat we kunnen aanpakken om verder te gaan,” verzekert Angelica. Linda: “Soms willen mensen juist even helemaal niks. Dat is ook prima. Ze kunnen later altijd weer contact opnemen, wanneer ze maar willen. Alles is een ervaring in de rugzak, wat de kans van slagen steeds weer vergroot.”

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via stoptoberzevenaar@gmail.com.

Afbeelding