Wethouder Albers slaat een vis aan de haak. Bennie van Til en Ton van Uum kijken lachend toe (foto: Alie Engelsman)
Wethouder Albers slaat een vis aan de haak. Bennie van Til en Ton van Uum kijken lachend toe (foto: Alie Engelsman)

Nieuw multifunctioneel pad en steiger geopend

Algemeen

ZEVENAAR - Veilig kunnen vissen, dat was het belangrijkste argument om een veilige steiger te laten bouwen bij de vijver in het stadspark Rosorum in Zevenaar. Het werd een multifunctioneel pad van circa 40 meter lang en 2 meter breed, dat op 12 juli feestelijk geopend werd door wethouder Toon Albers en initiatiefnemer Ton van Uum. 

Door Alie Engelsman

De opening van het pad viel samen met het ‘Samen vissen’, dat Hengelsportvereniging De Breuly elke twee maanden organiseert voor de bewoners van Liemerije Zevenaar en Liemerije Westervoort. Zij kunnen vanaf nu achter een veilige stevige houten steiger de hengel uitwerpen. “Het multifunctionele pad is veilig voor ouderen, maar ook voor onze jeugdleden. Daarnaast geeft het ouders en grootouders de mogelijkheid om met hun (klein)kinderen langs het water te lopen, om bijvoorbeeld de eendjes te voeren”, vertelt Ton van Uum, die inmiddels al 36 jaar voorzitter is bij de Hengelsportvereniging (HSV) De Breuly.

Drie jaar geleden heeft de hengelsportvereniging, samen met Hengelsport Federatie Midden Nederland het ‘Samen vissen’ opgepakt. Daarmee kregen de bewoners van zorgcentra De Liemerije in Zevenaar en Westervoort de unieke kans om weer te gaan vissen. ‘Samen vissen’ is een landelijk initiatief van Sportvisserij Nederland. Ton: “Als mensen in een rolstoel moeten vissen vanaf een talud, dat vaak modderig en glad is, dan loop je een keer het risico dat zo’n rolstoel het water in rolt, met alle gevolgen van dien. Daar moest een oplossing voor komen die meer veiligheid biedt dan een steen onder de wielen.” Ton ging vorig jaar augustus met het plan voor een nieuwe inclusieve visplek de boer op. Rosa Künne maakte een mooie Artist Impression, een 3d-illustratie die toont hoe het er uit zou gaan zien. Met deze illustratie in de hand ging Ton in gesprek met gemeente Zevenaar en met Waterschap Rijn en IJssel. Er werd, in het kader van de participatie, een bewonersenquête uitgezet, waaruit bleek dat bijna 100% van de bewoners zich konden vinden in het plan. In februari was de watervergunning via het Waterschap, eigenaar van de plas, rond en gaf de gemeente zijn toezegging. Toon: “Het project kreeg wel een andere naam, namelijk ‘multifunctioneel wandelpad’, dat is prima, want dan heeft het ook een breder doel. Het pad is bovendien breed genoeg gemaakt, zodat mensen in rolstoelen elkaar makkelijk kunnen passeren.” In mei werd gestart met de aanleg, twee maanden later is het multifunctionele pad een feit.

Hengelsportvereniging De Breuly is blij met de nieuwe visstek. Toon Janssen, penningmeester van HSV De Breuly: “Het is fijn dat we ‘Samen vissen’ nu veilig kunnen organiseren. We doen er oudere mensen uit de Liemerije zo’n groot plezier mee. Deze mensen kijken echt uit naar hun visuitje. Het is voor hen echt een moment van ontspanning. In alle rust genieten van de buitenlucht en de natuur, in combinatie met de spanning van een visje vangen. En dat geldt ook voor hun begeleiders, die graag meegaan. Daarnaast is het ook een sociale activiteit, want de vissers hebben tijd om gezellig met elkaar te praten en herinneringen op te halen.” 

Mevrouw H.M. Wiggers-Splithof, een van de bewoonsters van Liemerije in Westervoort, ging vroeger altijd vissen met haar man. “Ik ga nu al drie jaar elke keer mee met het ‘Samen vissen’. Je hoeft zelf niets te regelen. De hengelsportvereniging zorgt voor alle visspullen, ook voor paraplu’s als het regent en voor de koffie met koek. Het is heel fijn dat dit voor ons wordt gedaan.”
“En we zorgen ook nog voor een hardgekookt eitje,” grapt Toon Janssen, “want dat hoort erbij.” Mevrouw Wiggers haalt de hengel op en er zit een klein riviervisje, een grondeltje, aan de haak. Toon: “Die halen we er heel voorzichtig af en dan gooien we hem weer terug. Het gaat om de sport. We vingen zojuist ook al een alvertje, dat zijn vissen die met de stroom mee komen. Aan de vissen die hier zwemmen kun je wel zien hoe gezond het water is.” De steiger geeft niet alleen oudere mensen een veilige plek om te vissen, ook voor de jeugd is het een mooi stekkie. “Toen de steiger net klaar was, waren hier al kinderen aan het vissen. De HSV De Breuly stimuleert zoiets ook graag. We hebben gratis visvergunningen beschikbaar gesteld voor alle jeugdleden onder de 14 jaar, zodat ook kinderen uit bijvoorbeeld bijstandsgezinnen kunnen leren vissen.”

Wethouder Toon Albers verrichtte, samen met Ton van Uum, de opening van het multifunctionele pad annex inclusieve visplek. Toon Albers: “Met onder andere Openbare Ruimte en Leefbaarheid in de portefeuille ben ik altijd benieuwd naar nieuwe ideeën. Ton kwam met zo’n enthousiast verhaal dat ik gewoon niet anders kon dan het idee te omarmen. De hengelsportvereniging ging zelf aan de slag om de financiering voor het project rond te krijgen. Bijdragen zijn onder andere geleverd door Het Sportakkoord, Sportvisserij Nederland en natuurlijk HSV De Breuly zelf en wat men tekortkwam heeft de gemeente gefinancierd. Alle ingrediënten voor een succesvol plan waren er, inclusief de participatie, in de vorm van het betrekken van de omwonenden.” 

De wethouder sprak zijn welgemeende dank uit aan alle mensen die hebben bijgedragen aan een bijzonder mooi project dat, volgens hem, weleens een voorbeeld kon worden voor andere locaties in Zevenaar. Hij maakte nog even van de gelegenheid gebruik om te noemen dat Ton vrijwilliger van de maand juni was geworden bij Sportvisserij Nederland. Ton gaf een korte toelichting hoe het project van plan tot uitvoer tot stand kwam. “Ik ben blij met de samenwerking en zoals ik het in de formele aanvraag heb genoemd, we tillen Rosorum naar een Rosorum 2.0. We kunnen trots zijn op dit pad, waaraan de inwoners van Zevenaar ongetwijfeld nog heel lang veel plezier gaan beleven.” 

Bennie van Til, voorzitter van de Hengelsport Federatie Midden Nederland, roemde de energie en het doorzettingsvermogen van Ton en benadrukte nog eens dat het kenmerkend is voor visserijorganisaties dat ze afhankelijk zijn van enthousiaste vrijwilligers. De officiële opening werd afgesloten met het uitwerpen van een hengel vanaf de nieuwe inclusieve visplek door de wethouder.

De feestelijke opening (Foto: Rosa Künne)