Er zit volop muziek in harmonie St. Franciscus (Foto: Wil Kuijpers)
Er zit volop muziek in harmonie St. Franciscus (Foto: Wil Kuijpers) WilKuijpersBABBERICH

Muziekvereniging laat van zich horen met spetterend jubileumweekend

Algemeen

BABBERICH - Als je honderd jaar wordt heb je zeker wat te vieren. Harmonie St. Franciscus zet met een spetterend jubileumweekend de kroon op jubileumjaar 2023. Wat zouden de oprichters Bernard van Bindsbergen, Bart Bodd en Anton Ross trots zijn geweest op hun nazaten!

Door Susan Wiendels

“We hebben voor elke doelgroep wat wils”, vertelt bestuurslid Karin de Jager over het muziekprogramma op 2, 3 en 4 juni. Samen met Frank Burgers, Netty Hendriksen, Henk Dukkerhof, Marcel Campschroer, Peter Hendriksen en Wouter Jansen bemant ze de jubileumcommissie van de muziekvereniging. “Toen we de eerste keer bij elkaar kwamen voor een brainstormsessie, wisten we het zeker: er moest een toporkest naar Babberich komen”, vertelt ze. Die missie slaagde. Vrijdagavond bijt de Marinierskapel der Koninklijke Marine de spits af op sportpark de Buitenboom. Inmiddels zijn er al 250 kaarten verkocht voor dit unieke concert in de openlucht. Karin lacht: “Maar we kunnen er gewoon stoelen bijzetten.” Kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop en € 10 aan de poort. De harmonie prijst zich gelukkig met de samenwerking met de plaatselijke voetbalvereniging die de catering verzorgt. Juist die verbinding zoeken is kenmerkend voor de eeuweling. Met Koningsdag, het schuttersfeest, Sinterklaas. Als er een volks- of dorpsfeest in Babberich is, dan is harmonie St. Franciscus zeker van de partij.

Muziek van een heel ander kaliber maakt de Retteketet Showband op zaterdagavond in Kulturhus De Borg. “Een feest is pas geslaagd als de damp uit de naden van de feesttent slaat, als de ruiten trillen in hun kozijnen en als het publiek met het zweet op de kop staat uit te hijgen voor het podium”, waarschuwt de band alvast op haar website. Tickets kosten € 10 in de voorverkoop en € 12,50 aan de deur. Zondag 4 juni zorgen Klein Babberich, Ales Fekeert en Liemers Böhmische voor het slotakkoord in De Borg. Dit concert begint om 11.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Voorzitter Eric Burgers en Karin de Jager kijken reikhalzend uit naar het weekend. “Over muzieksmaak en -voorkeur valt natuurlijk te twisten, maar het zijn drie hele verschillende activiteiten. We hopen dat veel muziekliefhebbers de weg naar De Buitenboom en De Borg vinden.”

Op 28 januari van dit jaar, de officiële verjaardag, gaf Harmonie St. Franciscus al een concert. Met als klapstuk het dertien minuten tellende eigen muziekstuk ‘De Story of Babberich’. De geschiedenis en het karakter van het dorp, vertaald in klank, bezorgde de bezoekers kippenvel. En Willem was er zelf niet bij, maar burgemeester Lucien van Riswijk reikte op deze avond namens hem de Koninklijke erepenning uit.

Harmonie St. Franciscus leeft en hoe. Toekomstperspectief gloort volop met de nieuwe dirigent Gilian Schmidt aan het roer. En dat is wel eens anders geweest. In jaren vijftig maakt St. Franciscus een moeilijk tijd door als er nog maar twaalf leden over zijn. Onder leiding van voorzitter Fred Burgers breken in de jaren zeventig en tachtig betere tijden aan. Het muzikale hoogtepunt wordt genoteerd in 1986 in Etten-Leur, waar de Babberichse harmonie Nederlands kampioen wordt. Al staan prestaties niet op één. Karin de Jager: “Natuurlijk willen we goede muziek maken, maar gezellig samen muziek maken staat voorop.’ Niet voor niets heeft de club de bijnaam ‘Een echte zaterdagfamilie.’ Elke zaterdag van half zes tot kwart voor acht wordt er gerepeteerd. Met natuurlijk een nazit.

De vereniging telt 55 spelende leden in het grote orkest in de leeftijd van tien tot 76 jaar. Daarnaast spelen twintig leden in het opleidingsorkest. De jeugd komt niet zomaar aanwaaien. Natuurlijk profiteert de harmonie van de spreekwoordelijke paplepel. “Maar we investeren nadrukkelijk in de jeugd”, licht Burgers toe. In samenwerking met de gelijknamige basisschool werd het project Muziek Op School (MOS) opgetuigd, waarbij leden muziekles geven in de klassen vijf tot en met zeven. Aan het eind van het schooljaar volgt altijd een concert als afsluiting van de lessen. In 2015 startte de harmonie ook met het geven van blokfluitlessen. “Jeugdleden hebben bij ons een duidelijke stem”, besluit Burgers, “we laten ze al op jonge leeftijd meedoen, zodat ze de sfeer kunnen proeven.”

Afbeelding
Dirigent Gilian Schmidt
Afbeelding