Anja en Yvonne betreden het lemen huisje in de tuin van Conny Koster
Anja en Yvonne betreden het lemen huisje in de tuin van Conny Koster

Fietstocht ’Keukes Kieke’ door Ooy groots in kleinschaligheid

Algemeen

OOY - Aan creatieve geesten geen gebrek in Ooy. Zes kunstenaars uit het 1030 inwoners tellende buurtschap nodigden buurtgenoten op Hemelvaartsdag uit om in hun creatieve ‘keuke te komme kieke’. Voor die zestig belangstelleden ging er een wereld open.

Door Susan Wiendels

Kunstobjecten, het barst ervan in de tuin van Conny Koster aan de Heilige Huisjes. Verwonderd kijken Anja Rhebergen en Yvonne Greven om zich heen. Het meest in hun ogen springt het lemen huisje, dat qua verschijningsvorm geen gek figuur zou slaan in het sprookjesbos van De Efteling. Vijf jaar geleden bouwde Conny het huisje in zeven maanden tijd op met zelf gefabriceerd leem: klei, zand en stro. Ontelbare keren kwamen Anja en Yvonne er al langs, al wandelend of fietsend, maar nog nooit zetten ze een stap over de drempel. Tot vandaag. “Ga vooral even in de binnenruimte zitten om de sfeer te ervaren. Die is super”, adviseert de kleurrijke Conny. Ze legt uit hoe haar creatieve denkproces werkt en welke technieken en materialen ze gebruikt. En dat zijn er ontiegelijk veel. In bijna alles wat op haar pad komt ziet ze potentie. “Ik hou van experimenten’, lacht ze. Haar laatste ontdekking: kapselbrand oftewel saggar firing waarbij een werkstuk van keramiek wordt ingepakt in een kapsel. “Als het werk gemaakt is en droog, dan smeer ik het in met terra sigillata. Na het bakken in een elektrische oven heb ik het ingepakt met allerlei materialen, bijvoorbeeld zeewier, bananenschillen en staalwol.”

De creatieve hotspot van Conny Koster is voor het groepje van tien man, waar Yvonne en Anja deel van uitmaken, de een na laatste halte van de zeven kilometer lange fietsroute. Eerder die middag waren ze welkom in de keukens van Gerda Kersten-Polman, Jack Ariës, de Ooyse Kleischuur, Eddie van Huët en Mars Teunissen. Het eindstation is de grote werkschuur van Ariës aan de Oud-Zevenaarseweg. Op deze plek komen de zes deelnemende groepen om klokslag vijf uur samen voor de kers op de taart: een expositie van de zes kunstenaars en Riet Mooren, Edith Elshof-Stevens, Jolan Vink en Joop Weggelaar én een drankje en een gratis verloting van kunstwerken. Alle fietsende deelnemers hebben vooraf een flesje water met visitekaartje gekregen, waarop een nummer staat. Zonder notaris, maar met humor trekt Mars Teunissen de winnende nummers uit de bak. Hij is naast veilingmeester ook de initiator van deze ‘Keukes Kieke’, een leuke en ontspannen manier om erachter te komen wat er allemaal voor fraais bekokstoofd wordt in Ooy zoals hij zelf omschrijft. Met pretogen loopt hij door de ruimte. Het kersverse initiatief heeft zijn doel bereikt. De zestig deelnemers zijn niet alleen buurtgenoten meer, maar nu ook ambassadeurs van de kunstenaars en de eigen omgeving. In alle haarvaten is het respect voor de bezieling en de werken van de kunstenaar voelbaar beamen ook Ankja en Yvonne volmondig. Mars: “Mensen denken vaak wat gebeurt daar toch allemaal achter de heg?’ Soms word je ook wel voor vreemd aangezien. Terwijl de meest prachtige dingen worden gemaakt, ook door jouw buurman of buurvrouw, ja.” De tocht zat in notime vol, nadat er huis-aan-huis hadden geflyerd was in Ooy. Lachend: “Alle wilde plannen met een terras, horeca en nog meer gekkigheid konden de prullenbak in. Het heeft ons de grootste moeite gekost om het klein en eenvoudig te houden. Kijk om je heen, wat een sfeer en zoveel verwondering. En dat voor slechts € 5.”

Conny Koster verhaalt over haar werk
Ans Stronkman van de Ooyse Kleischuur en deelnemers aan de fietstocht luisteren naar veilingmeester Mars Teunissen
Afbeelding