Ester Bertholet:
Ester Bertholet: "Het een veelomvattend handboek" Foto:

Ester Bertholet lanceert boek ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’

Algemeen

ZEVENAAR/VELP - ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ is de titel van een nieuw boek, geschreven door Ester Bertholet. Zij stelde het boek samen met behulp van 170 ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar en met zestig collega’s uit de gezondheidsdzorg. Eén van de meedenkers was José Vleeming uit Ooy. Zij vindt aandacht voor de ouder wordende mens belangrijk. José: “Als ze mij ooit krasse knar noemen, zou ik dat zeker als compliment ervaren.”

Door Alie Engelsman

Ester Bertholet begon als huisarts, maar specialiseerde zich al snel in ouderengeneeskunde. In 2011 startte ze haar eigen praktijk, met vestigingen in Velp en Arnhem. “In Velp is inmiddels 25% van de inwoners 55+, waarvan in enkele families zelfs al twee generaties de zestig zijn gepasseerd. De verwachting is dat dat in 2040 voor de gehele Nederlandse bevolking geldt. Mensen worden ouder en wonen langer zelfstandig. Het is een belangrijke en interessante doelgroep.” In 2016 richtte ze, samen met een aantal collega’s ‘Ons Raadhuis’ op, een ontmoetingscentrum voor ouderen. Waar ze aanvankelijk dacht aan een plek waar 25 senioren elkaar konden treffen, groeide dat aantal uit naar ruim driehonderd 55-plussers, die het centrum regelmatig bezoeken.

Ester startte met het geven van lezingen over uiteenlopende, voor de doelgroep interessante onderwerpen. Door corona moest ze daar noodgedwongen mee stoppen, terwijl er veel vraag was naar haar lezingen. Toen besloot ze een boek te schrijven. Ester benaderde 55-plussers en kreeg een respons van 170 mensen die mee wilden denken, door vragen per mail te beantwoorden. Zo’n 80 senioren hebben heel actief meegedacht. “Een groep werkte mee aan een verdiepingsslag via Zoom. Senioren zijn digitaal vaardiger dan veel mensen denken,” merkt Ester op. Ook betrok ze 60 collega’s, veelal medische specialisten, bij haar boek, variërend van huisarts tot aikido-lerares en van cardioloog tot oogarts. Op 19 april werd het boek gelanceerd. ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ telt 302 pagina’s vol kennis, ervaring en praktische tips over de meest uiteenlopende onderwerpen, waarvan het meeste is aangedragen door de doelgroep. Ester: “Het boek begint met een aantal hoofdstukken over de werking van het menselijk lichaam. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de nieren doen of hoe de maag precies werkt. Er staan hoofdstukken in over ziektes en medicijngebruik, maar ook over welzijn en zingeving. Hoe koop je je schoenen als je wat ouder bent en hoe belangrijk is intimiteit nog voor de 55-plusser? Het was een boeiend proces met reacties over zaken waarvan ik niet wist dat die zo bij de mensen leefden. Zo kwamen er vragen over remsporen en het schrapen van de keel. Veel mensen vonden slechthorendheid een heel belangrijk onderwerp. Dat laatste heeft blijkbaar veel meer invloed op het dagelijkse functioneren dan je zou denken. Eigenlijk is het een veelomvattend handboek dat bij alle gezinnen in de boekenkast zou moeten liggen. Het is geen ultiem kennisboek, maar het kan je op het goede spoor zetten, zodat je verder op onderzoek kunt gaan. Ik vind echt - dat is mijn stokpaardje - dat mensen veel meer zouden moeten weten over hun lijf. Dat geldt zeker ook voor jonge mensen. Ik hoop dat mijn boek daaraan kan bijdragen. Mijn motto is ‘Preventie begint bij kennis’.”

Op 9 mei overhandigt Ester, samen met drie ouderen, het boek in Den Haag aan Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. Daarna stuurt ze het naar Ernst Kuiper, minister van Volksgezondheid, Zorg en Welzijn. Het boek is uniek in zijn soort, omdat het feitelijk is geschreven door de doelgroep zelf. Het boek, dat is uitgegeven door Scriptum, is inmiddels in veel boekhandels te koop voor €35,--.

Meer informatie: https://esterbertholet.com/