"Het gaat er om dat de mensen in beweging zijn, niet om de competitie" (Foto: Alie Engelsman)
"Het gaat er om dat de mensen in beweging zijn, niet om de competitie" (Foto: Alie Engelsman)

Bij VAS ‘De IJsselstreek’ bewegen mensen met een lichamelijke beperking op eigen niveau

Algemeen

ZEVENAAR - Op de donderdagmiddagen sport een bijzondere groep van ruim tien mensen in een van de gymnastiekzalen van het Liemers College. Deze mensen hebben één ding gemeen: ze hebben een lichamelijke beperking, waardoor normaal sporten niet mogelijk is. 

Door Alie Engelsman

Dat varieert van hartproblemen tot longaandoeningen, van overgewicht tot gewrichts- en spierproblemen. De jongste sporter is net de vijftig gepasseerd, de oudste nadert de 90. Ze zijn, sommige al jaren, lid van de VAS IJsselstreek (Vereniging Aangepast Sporten). Onder de bezielende leiding van Marga Evers-Ubbink werkt de groep één of twee uur aan de conditie.
Marga: “We beginnen met een uurtje cardiotraining, lichamelijke oefeningen en spel. Na een korte pauze gaat de groep, voor wie dat wil, volleyballen of lijnballen. We houden rekening met de deelnemers en passen zo nodig de spelregels daar op aan. Het gaat er om dat de mensen in beweging zijn, niet om de competitie.” Marga is al zo’n 30 jaar actief betrokken bij de VAS. “Ik geef nog niet zo lang les aan deze groep, daar ben ik ingerold nadat degene die dat deed was overleden. Maar ik doe het met heel veel plezier.” Ook Johan Weijers en Bert Rhebergen draaien al heel wat jaartjes mee. Johan: “Ik sport al op deze manier sinds 1998, na mijn hartoperatie. Ik herinner me nog dat de groep in die jaren zo groot was, dat we ons op moesten splitsen in twee groepen. Ik ben destijds op aanraden van de dokter gaan sporten bij de VAS. Ik ben daar nog altijd blij om. Na zo’n operatie zit je in de put en kun je niet veel meer, maar die paar uurtjes sporten per week hebben me er echt weer bovenop geholpen.” Huub Gardien is in dezelfde tijd begonnen. “We kennen elkaar van het ziekenhuis en we sporten sindsdien elke donderdagmiddag in deze gymzaal, behalve in de schoolvakanties. Ook in de examenperiode kunnen we niet in deze zaal sporten en moeten we uitwijken naar een andere zaal. Maar dat komt altijd wel goed.”

Marga heeft het idee dat artsen hun patiënten er niet meer op wijzen dat de VAS IJsselstreek bestaat. De VAS is een onderdeel van Uniek Sporten, een organisatie die het sportaanbod voor mensen met een beperking vanuit regionale samenwerkingsverbanden wil bevorderen. Bij VAS ‘De IJsselstreek’ accepteert iedereen zijn eigen en andermans beperkingen en dat maakt dat iedereen zich er thuis kan voelen en zich op eigen niveau uit kan leven. Marga: “Patiënten worden in eerste instantie verwezen naar fysiotherapeuten, en dat is natuurlijk goed. Maar na een aantal behandelingen wordt een verder traject bij de fysio niet meer vergoed door de zorgverzekering. Mensen zouden zich voor hun revalidatie daarna aan kunnen sluiten bij de VAS. Wij bieden voor een relatief laag bedrag in professionele zin een mooi aanbod sportieve activiteiten aan. Mensen met een kleine portemonnee kunnen bovendien gebruik maken van de Gelre-pas om hier aan mee te doen. Voor mensen met een beperking is lichamelijke beweging heel goed. Ze hebben dat nodig om in conditie te blijven. Wij stemmen de inspanning af op de persoon. Daarom hebben we ook een heel gevarieerd aanbod, wat we ook eenvoudig kunnen aanpassen. Met sommige groepen doe ik bijvoorbeeld eerst een uurtje gymen en daarna gaan we het water in. De groep in Zevenaar is daarvoor te klein. Dan wordt het te duur om een deel van het zwembad af te huren. We combineren hier het uurtje gym met een balsport als volleybal. Maar ook yoga behoort tot de mogelijkheden.”

Op de donderdag van het interview wordt gewerkt met touwen en ballen. Ook oefeningen op de mat komen er aan te pas, een aantal leden dat de mat niet kan of wil gebruiken kan de meeste oefeningen in op de stoel meedoen. Marga: “We doen regelmatig strek- en balansoefeningen. Die zijn nuttig nodig voor de valpreventie. Ook daar besteden we aandacht aan. Iedereen kan daar op zijn eigen tempo en naar eigen kunnen aan mee doen. Dat is ook het mooie aan deze tak van sport: je hoeft niets.” In coronatijd werd zoveel mogelijk in de buitenlucht gesport. “We hebben hier vlakbij een mooi grasveld waar wat bomen staan. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Ik heb ook met groepen gewandeld in coronatijd. Zo konden de mensen toch in beweging blijven.” Behalve dat het bewegen goed is voor de mens zijn de sportuurtjes vooral ook gezellig. Er kan volop worden gelachen, op de achtergrond klinkt popmuziek uit de zeventiger jaren en er is ruimte voor een praatje. Het seizoen wordt altijd afgesloten met een leuke gezamenlijke activiteit. Behalve de groep in het Zevenaarse Liemers College begeleidt Marga nog andere groepen in de Liemers en in Doetinchem en ‘s Heerenberg.

Mensen die zich aan willen melden kunnen dat doen door contact op te nemen met Marga Evers, via het telefoonnummer 0316-523408 of 06-40087543. Je kunt er voor kiezen om eerst een paar keer te komen kijken. De contributie is afhankelijk van de soort activiteit en het aantal keren dat iemand per week deelneemt. Het goedkoopste abonnement (voor 1 maal per week sporten) is bijvoorbeeld € 40 per kwartaal. Per gemeente kunnen er regelingen zijn waardoor de contributie gedeeltelijk of volledig wordt vergoed, zoals het ‘Meedoen Arrangement’ of de ‘Gelre-Pas’. Als je je intekent voor meerdere sportactiviteiten van Uniek Sporten is er bovendien korting mogelijk.
Voor meer informatie en aanmelden: https://www.vasdeijsselstreek.nl/

Behalve dat het bewegen goed is voor de mens zijn de sportuurtjes vooral ook gezellig (Foto: Alie Engelsman)