"Blijf er niet mee zitten. Praat erover" Foto:

Lotgenotengroep Long-covidpatiënten van start: ‘Ik probeer weer te genieten’

Algemeen

ZEVENAAR – Nadat ze in februari 2021 covid krijgt blijft Helma Siebelink (57) uit Aerdt enorme klachten houden. Omdat ze zich soms alleen voelt, stuurt ze een mail naar Caleidoz met het idee voor een lotgenotengroep. Samen richten ze de lotgenotengroep voor long-covidpatiënten op. Dinsdag 7 februari is de eerste bijeenkomst. Aanmelden kan via servicedesk@caleidoz.nl of bel naar 0316-243204.

Door Indy Roelofs

Het verhaal begint in februari 2021, wanneer Helma positief test op corona. Haar werk voor het consultatiebureau als neonatale screener en assistente moet ze hierom even stilleggen. Haar klachten zijn al snel enorm en ze vreest voor een longontsteking en misschien wel een ziekenhuisopname. Als haar klachten zo’n drie weken later iets verminderen wil ze snel terug naar werk. Al snel realiseert ze zich dat ze snel uitgeput raakt, te snel om goed te kunnen functioneren op haar werk. Uren, dagen, weken en zelfs maanden gaan voorbij waarin Helma niet herstelt en voortdurend moe is. Kort geleden krijgt Helma zelfs officieel te horen dat ze arbeidsongeschikt is wegens haar klachten. “Voordat ik corona kreeg had ik zelden ergens last van. Ik had plezier in m’n werk en ik wilde nog zo ontzettend veel doen. Het heeft me denk ik zo’n anderhalf jaar geduurd om te accepteren dat ik long-covidpatiënt ben. Nu ik het eenmaal begrijp geeft het veel rust en ik probeer eindelijk weer te genieten”, zegt Helma. 

Een ‘normale’ dag

Een dag van Helma ziet er tegenwoordig anders uit: ‘Wanneer ik ’s ochtends opsta krijg ik altijd een vers kopje thee op bed van mijn man, dat vind ik ontzettend prettig. Ik bepaal dan wat ik die dag wil gaan doen en hoeveel bed- en bankuren ik daarvoor nodig heb. Als ik ’s morgens wil gaan douchen moet ik er namelijk rekening mee houden dat ik vervolgens een tijdje bij moet komen, daarna kan ik pas gaan omkleden. Overdag doe ik vooral dingen die ik kan en leuk vind om te doen. Ik houd zelf enorm van diamond-painting en haken, hiervoor hoef ik me ook niet enorm in te spannen. Ook vind ik het belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen. Als het voorjaar straks begint lijkt het me weer fantastisch om in onze tuinhuis te zijn. Ik probeer gewoon te genieten in het moment en ik kijk niet meer vooruit.” 

Aanpassingen

Omdat het leven van Helma enorm is veranderd moet haar omgeving zich ook aanpassen: “Mijn kinderen wonen inmiddels al allemaal buitenshuis. Zij doen nu, tot mijn spijt, klusjes die voor mij niet meer mogelijk zijn. Vorig jaar maakten we, toen we de tuin zomerklaar gingen maken, er gewoon een dagje van. Nadat alles gedaan was gingen we samen barbecueën en was het een gezellig klein feestje. Ook hebben we een scootmobiel gekocht. Dit was voor mij een gigantische drempel, maar toen ik de straat uitreed was ik als een kind zo blij. Na een periode van korte rondjes wandelen kon ik eindelijk weer een rondje Bijland rijden met m’n man.” Volgens Helma was het regelen van een schoonmaker een hoop gedoe met de gemeente. Dit soort problemen zouden volgens haar goed opgelost kunnen worden door een long-covid casemanager.

Van Facebook naar Zevenaar

Voor informatie en bovenal steun is Helma actief in een Facebookgroep voor mensen met long-covid. Net als 23 duizend andere lotgenoten praat ze over de problemen die ze ervaart: “Het is gewoon ontzettend fijn om met mensen te spreken die door hetzelfde heen gaan, deze mensen begrijpen mij helemaal. Daarom vond ik het belangrijk dat er een groepje werd opgericht voor mensen uit de buurt. Het is natuurlijk een stuk fijner om elkaar fysiek te spreken in plaats van door een schermpje. Toen ik het idee kreeg heeft mijn dochter direct een mailtje gestuurd naar Caleidoz. Ik ben blij dat het inmiddels van de grond is.” De sessies vinden iedere dinsdag vanaf 7 februari 11:00 tot 13:00 uur plaats bij 4ALL aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar. Bent of kent u nou zelf ook iemand met long-covid? Heeft u behoefte om samen de ervaringen en emoties te delen. Je bent van harte welkom. Of zou u als vrijwilliger bij de sessies aanwezig willen zijn? Je bent van harte welkom. Of zou u als vrijwilliger bij de sessies aanwezig willen zijn? Aanmelden kan via servicedesk@caleidoz.nl of bel naar 0316-243204. “Long-covid is verschrikkelijk dus blijf er niet mee zitten. Praat erover”, aldus Helma.