Hans Stinissen, Martin Taat, Michel Grob, Bart Reintjes, Patrick Blommerde, Timo Clerkx. Op de foto ontbreken: Peter Beijkirch en Igor Claassen (Foto: Carla Droste)
Hans Stinissen, Martin Taat, Michel Grob, Bart Reintjes, Patrick Blommerde, Timo Clerkx. Op de foto ontbreken: Peter Beijkirch en Igor Claassen (Foto: Carla Droste)

Bij Lobith speelt thuiswedstrijd in Tolkamer

Algemeen

TOLKAMER - De band Bij Lobith speelt zaterdag 4 februari een thuiswedstrijd. De acht muzikanten staan die avond in Taveerne De Bijland in Tolkamer en zijn er helemaal klaar voor. Vanaf 21.00 uur brengen ze hun vertrouwde nummers, maar is er ook nieuw werk te horen. 

Door Carla Droste

De band met blazerssectie speelt Nederlandstalige muziek. Voornamelijk eigen werk. Gitarist van Bij Lobith, Patrick Blommerde vindt hun muziek een kruising tussen De Dijk en Frank Boeijen. “De Dijk is voor mij, als schrijver van de liedjes, altijd een inspiratiebron geweest. En de stem van Hans vind ik een beetje weghebben van die van Frank Boeijen.” Hans Stinissen, zanger van het eerste uur, weet niet zeker of hij zich vereerd moet voelen met deze vergelijking. “Het zal mijn ‘zachte G’ wel zijn”, lacht hij. “Maar onze muziek doet zeker denken aan De Dijk of aan Klein Orkest.” “Nu De Dijk is gestopt is dit een mooi moment om in dat gat te springen”, voegt drummer Timo er lachend aan toe. 

Stortplaats BV

De band begon in 1982 als Stortplaats BV. In eerste instantie werd muziek met cabaret gecombineerd, in navolging van Bram Vermeulen en Freek de Jonge, maar de liedjes kregen steeds meer de overhand. De muzikanten wonnen regelmatig prijzen bij talentenjachten en stonden in het voorprogramma van De Dijk, Van Dik Hout, Gruppo Sportivo, Raymond van het Groenewoud, Margriet Eshuis en Bram Vermeulen.
Eind jaren 90 besloten ze hun naam te veranderen in Bij Lobith. Patrick: “Stortplaats BV riep vaak andere associaties op. Mensen dachten dat we veel hardere muziek maakten. Omdat de roots van de meeste bandleden in Lobith liggen, is er voor deze naam gekozen.” Bij Lobith bracht in 2001 een CD uit, opgenomen in de studio van Theater Carré.”
Grote landelijke bekendheid bleef echter uit. In de jaren 90 had de manager van De Jazzpolitie en Henk Westbroek wel interesse. Hans: “Een deel van de groep wilde er wel voor gaan, maar niet iedereen had dezelfde ambitie. We zaten allemaal in verschillende levensfasen. Voor sommigen werden werk en gezin belangrijk.”
Patrick: “De groep is best groot en een paar bandleden verhuisden naar het westen, dat maakte het lastig om repetities en optredens te plannen. En één keer per maand een optreden is gewoon te weinig om echt door te breken.”

Nieuwe mensen

Het muziek maken raakte een beetje op de achtergrond. Maar tien jaar geleden begon het toch weer te kriebelen en besloten ze weer meer te gaan spelen. Er werden nieuwe nummers geschreven en nieuwe mensen aangetrokken, waaronder drummer Timo Clerkx uit Zevenaar en bassist Peter Beijkirch uit Tolkamer. Timo speelde eerder in de Arnhemse rockband Run Piggy Run. Met die band heeft hij in Paradiso opgetreden, in het voorprogramma van Silverchair. Voor 1600 gillende meiden. “Het publiek was superenthousiast en als je jezelf dan via de zaalversterking hoort spelen, is dat enorm kicken.” Het samen muziek maken tijdens repetities geeft hem al veel voldoening en optredens vindt hij het neusje van de zalm. Peter speelde jarenlang in coverbands, bij bruiloften en partijen. Hij heeft er zin in om vaak en veel met de band op te treden. “D’r tegenaan, lekker muziek maken, dat is het leukste dat er is. De kick voor mij is, wanneer je in een zaal voor twintig man speelt, dat er tóch tien staan te dansen. Dan doe je het toch goed, hè.”
De hoop en de wens om door te breken is er nog steeds. Hans droomt ervan om een keer op een groot festivalpodium te spelen. Op Pinkpop bijvoorbeeld of Lowlands, maar een klein podium op de zwarte cross of een zomerfestival zou hij ook top vinden. “Maar we blijven realistisch, hoor”, lacht Patrick. “Hoewel, je hebt maar één grote hit nodig om bekendheid te krijgen”, voegt hij er hoopvol aan toe.
Tot het zover is spelen ze met evenveel enthousiasme op kleinere podia. Te beginnen bij Taveerne De Bijland. De deuren gaan daar zaterdagavond om 20.00 uur open en de toegang is gratis.

De achtmansformatie Bij Lobith bestaat uit: 

Hans Stinissen - zang,
Martin Taat - trompet,
Michel Grob - saxofoon,
Bart Reintjes - toetsen,
Patrick Blommerde - gitaar,
Timo Clerkx - drums,
Peter Beijkirch - bas, 
Igor Claassen - trombone.