Kevin Roording en Koen Polman repeteren
Kevin Roording en Koen Polman repeteren

Vuurdoop van jonge Nachtuulen tijdens pronkzittingsavonden

Algemeen

OUD-ZEVENAAR - Schuttersgebouw St. Anna is op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari het decor van twee spetterende pronkzittingsavonden van carnavalsvereniging De Nachtuulen. De jonge Koen Polman, Kevin Roording, Luuk van Zelst, Wiebe Nieuwenhuis, Nienke Nieuwenhuis en Jurjen van Dulmen beleven hun vuurdoop op het podium van de Uulentempel.

Door Susan Wiendels

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De pronkzittingscommissie van De Nachtuulen wrijft zich dan ook in zijn handen met de act van de zes jeugdige Nachtuulen. “Dit geeft toch weer nieuw elan aan de pronkzittingsavonden”, lacht voorzitter Thijs Vreman. De zes jonge Nachtuulen maken allemaal deel uit van Het Uulenparlement, een groep achttienplussers die in 2020 het levenslicht zag, als een soort opmaat naar de Raad van Elf. Ze dragen dezelfde pakken als de Raad van Elf, alleen geen steek en mogen met alle activiteiten mee, maar dat hoeft niet. “Toch doen we dat”, vertellen Koen, Luuk, Wiebe en Kevin. “Zo zijn we al naar veel pronkzittingen van buurtverenigingen geweest.” Hun enthousiasme is aanstekelijk en werd ze met de paplepel ingegoten. Een leven zonder carnaval in Oud-Zevenaar? Dat is godsonmogelijk. Maar meedoen aan een pronkzitting is toch andere koek dan een polonaise lopen en een wagen bouwen weten ze nu. Koen: “We hebben eerst met de hele groep bij elkaar gezeten om te bespreken wie wat wil doen. Daarna hebben we enkele ervaren schrijvers om tips gevraagd zoals Bram Scheers en Rick Nass.” Luuk van Zelst ging daarna met het script aan de slag. “En Bram heeft daarna de puntjes op de i gezet”, vertelt hij. ‘Moeders’ Sylvia Bouwman en Monique Polman zorgen tijdens de repetities voor de broodnodige ondersteuning. De inhoud van de act blijft tot het laatste moment geheim net als de naam van de nieuwe prins. Een tipje van de sluiter: de typetjes zijn herkenbaar als BN’ers, het script zorgt voor een onmisbare link met lokale beroemdheden en anekdotes. Heel herkenbaar voor het publiek. Last van zenuwen zijn er niet, althans nog niet. Wiebe: “We oefenen nu nog zonder publiek, als straks de hele tent vol zit, dan zal dat best wel komen.”
Naast al het gelach, zal er ook een serieuzer moment in de Uulentempel zijn als De Smaragdogige Nachtuul uitgereikt wordt aan een dorpsgenoot die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap. Het is de hoogste onderscheiding die een mens in Oud-Zevenaar ten deel kan vallen. Ook de prinsenwisseling staat op stapel. Wie worden de opvolgers van prins Stefan, prinses Yvonne en adjudant Eric?

Dweilorkest Slut Norgus Op sluit het programma af, waarna tap voor in de tent opengaat voor nog een paar gezellige uurtjes ‘napraten.’
De pronkzittingsavonden, een product van eendrachtige samenwerking tussen de carnavalsvereniging en harmonie Martinus, beginnen om 19.30 uur, De zaal is open om 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via pronkzitting@nachtuulen.nl.