Monique Wieggers-Hammink, Betsie Tacke en Johan Kock
Monique Wieggers-Hammink, Betsie Tacke en Johan Kock

St. Gregorius Giesbeek huldigt Monique Wieggers-Hammink en Betsie Tacke

Algemeen

GIESBEEK - Tijdens het jaarfeest van fanfare St. Gregorius Giesbeek op zaterdag 21 januari in Kulturhus De Brede Blik zijn twee muzikanten gehuldigd: Monique Wieggers-Hammink en Betsie Tacke.

Monique Wieggers-Hammink werd als eerste toegesproken door voorzitter Johan Kock: “Monique is 40 jaar geleden muziek gaan maken omdat haar vader Theo dat ook al deed. Ze was toen 11 jaar oud en omdat meerdere leeftijdsgenoten in die tijd ook bij St. Gregorius in opleiding gingen, maakte dat het starten extra leuk. Monique is bugel gaan spelen op advies van haar vader, want volgens hem kon zij, wanneer zij dat instrument goed beheerste, op bijna alle andere instrumenten spelen. Uiteindelijk heeft Monique nooit iets anders geprobeerd en is zij al 40 jaar bugellist. Monique is een heel trouw lid van de vereniging. Ze werkt in de zorg maar de donderdagavond is haar vaste vrije avond, waardoor zij altijd op de repetitie kan zijn. 

In 2019 is Monique in het bestuur gekomen als tweede penningmeester. Haar taken binnen het bestuur zijn onder meer het bijhouden van de ledenlijst, het organiseren van het jaarlijks Kidsuitje en het regelen van de cadeaus en bloemen wanneer die nodig zijn bij huldigingen of concerten. Monique gaat op bezoek bij zieke muzikanten, legt de kraamvisites af en helpt ook nog eens bij diverse activiteiten. Haar beide dochters Anouk en Inez spelen ook allebei bugel in het orkest en samen met haar vader Theo van 78 jaar op baritonsaxofoon spreken we dus van drie generaties binnen ons orkest. Hoe mooi en vooral bijzonder is dat toch!” 

Johan richtte daarna zijn woorden tot Betsie, inmiddels 71 jaar oud, maar nog steeds actief als slagwerker binnen de vereniging. “Betsie is lid sinds 1 juni 1972 en dus inmiddels meer dan 50 jaar lid van St. Gregorius. Eigenlijk had Betsie al langer lid kunnen zijn gezien de saxofoonlessen die zij in eerste instantie volgde. Maar Betsie wilde liever trommelen en omdat dat om de één of andere reden niet mocht in die tijd is ze gestopt. In 1972 pakte ze de draad weer op en is zij, juist omdat het niet mocht, tóch gestart met trommelles bij haar eigen ome Herman. In die tijd was haar vader hoornist en haar moeder trommelde ook. Bijzonder is het dat de twee zonen van Betsie ook weer dezelfde hobby hebben gedeeld met haar en ook actief lid waren bij de slagwerkgroep.” Betsie gaf zelf aan dat het muziek in haar bloed zit: “Het lijkt haast wel aangeboren.” Betsie heeft heel wat optochten gelopen en dat is best zwaar met een trommel die je aan een riem om je schouder hebt hangen. Sinds kort hebben de slagwerkers harnassen die beter ondersteunen en het dragen van een trom vergemakkelijkt. Ondanks rugklachten gaat Betsie door, klaagt ze niet en geniet zij van ieder optreden. Ze gaf aan dat ze ook nog steeds wil en kan bijleren. Er wordt altijd veel gelachen met haar en Johan omschrijft haar als een betrokken en warme vrouw. “Betsie is lief en bezorgd om iedereen. Een moedertje van de slagwerkgroep. Eigenlijk een moedertje voor alle leden van Gregorius. Zij laat met regelmaat haar tranen de vrije loop. Is het niet van emotie, dan is het wel van het lachen.”

Beide jubilarissen kijken terug op hele fijne jaren binnen hun fanfare. Monique gaf aan dat zij veel mooie momenten heeft mogen meemaken als muzikant. Wat zij wel heel erg bijzonder vond was het optreden in 2018 in Zevenaar toen met meerdere orkesten uit de Liemers samen werd gespeeld bij Het Musiater op de dag dat het muziekakkoord werd getekend voor ‘Meer Muziek in de Klas’ – De Liemers. Bijzonder omdat hier ook Koningin Máxima bij was. Daarnaast kijkt zij met veel plezier terug op het 100-jarig jubileum dat St. Gregorius vorig jaar vierde. De uitreiking van de koninklijke onderscheiding aan haar vader Theo tijdens het afgelopen jaarconcert op 2e Kerstdag vond zij ook heel speciaal. Betsie kijkt met trots terug op de momenten dat haar vader Naatje Meurkes werd gehuldigd. Johan maakte haar tijdens het jaarfeest duidelijk: “Maar beste Betsie, jij staat nú zelf in het middelpunt en wordt gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap! Het is zelfs zo dat jij de eerste vrouw binnen Gregorius bent die we mogen huldigen voor zo veel jaar lidmaatschap.” 

De dames omschrijven St. Gregorius als een prettige, gezellige en hechte vereniging waarin veel vriendschappen zijn ontstaan en waar nieuwe leden ook van harte welkom zijn en worden opgenomen in de groep. Een grote groep muzikanten, jong en oud die er samen voor zorgt dat de vereniging levendigblijft. Betsie gaf aan opgegroeid te zijn met St. Gregorius. Ze ziet de fanfare dan ook als één grote en gezellige familie. Voorzitter Johan Kock deelt deze meningen: “We gaan goed met St. Gregorius. We hebben geen terugloop in ons ledenaantal en hebben dit jaar alweer twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Onze repetitieavonden worden goed en met veel plezier bezocht. Dat is een heel goed teken en iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn!”