Het in regenboogkleuren verlichte Musiater
Het in regenboogkleuren verlichte Musiater

Jongvolwassenen van UIT! krijgen staande ovatie voor Hide of Pride: ‘We zijn allemaal mens’

Algemeen

ZEVENAAR – Hide of Pride? Dat is de vraag die Theatergroep UIT! stelt aan het publiek. Op zaterdag 19 november presenteerde de jongvolwassenengroep haar nieuwe voorstelling in Het Musiater in Zevenaar. 

Door Manouk Spraakman

Bij aankomst bij Het Musiater in Zevenaar wordt de toon meteen gezet. Het gebouw is verlicht in de kleuren van de regenboog, die verwijzen naar de vlag van de LHBTI+ community. LHBTI+ staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en interseksuele mensen, een groep die tijdens de voorstelling Hide of Pride uitgebreid aan bod komt.
Nadat je je jas hebt afgegeven bij de garderobe, loop je direct de zaal in waar het toneelstuk plaatsvindt. De opgewonden gesprekken van de bezoekers geven een bepaalde sfeer aan de ruimte. Je voelt de spanning van het publiek dat aandachtig wacht tot de gordijnen van het podium opengaan en de voorstelling begint. Wanneer de lichten uitgaan en de muziek begint te spelen hoor je de zaal stilvallen.
Veertien acteurs nemen een voor een plaats op het podium. Ieder van hen komt met een boodschap: ‘’We zijn allemaal mens”, klinkt het bij een van de acteurs. De voorstelling vertelt het verhaal van veertien mensen, zowel voor- als tegenstanders van de LHBTI+ gemeenschap, die meedoen aan een onderzoek. De deelnemers zitten een weekend met elkaar opgesloten in een ruimte. Overdag vinden er verschillende activiteiten plaats. In de avond wordt de groep in duo’s verdeeld en delen zij een slaapkamer met een toegewezen partner.
In elke slaapkamer is een voor- en tegenstander ingedeeld, wat zorgt voor grappige situaties. Zo probeert een biseksuele vrouw een man te verleiden die tegen de LHBTI+ gemeenschap is. Op deze komische momenten hoor je het publiek lachen. Even iets luchtigs tijdens het optreden, want de voorstelling behandelt toch een zwaar en gevoelig onderwerp dat je aan het denken zet. Hoe zorgen we ervoor dat we goed met elkaar kunnen omgaan in de samenleving, wanneer onze meningen zo ver uit elkaar liggen?
De boodschap: als we ons alleen omringen met onze bekende omgeving, zullen we nooit leren om te kijken naar een onderwerp, zoals de LHBTI+ community, vanuit een andere invalshoek. We zijn allemaal mens. We hebben allemaal het recht om te zijn wie we zijn. Ongeacht wat we van elkaar vinden, leven we als een in de samenleving. En om elkaar beter te begrijpen moeten we samen in gesprek gaan en naar elkaar luisteren.
Nadat de laatste zin is gesproken barst het publiek uit in een luid applaus. Er ontstaat een welverdiende staande ovatie voor Theatergroep UIT, die zojuist een onderscheidend en onvergetelijk optreden heeft gegeven. Als kers op de taart knalt er confetti de lucht in die de zaal kleurrijk versiert.Na afloop van de voorstelling stroomt de zaal langzaam leeg en trekken de bezoekers richting de bar waar ze gezellig samen een drankje drinken. Een mooie afsluiting van de avond die passend is bij de uiteindelijke boodschap die het toneelstuk overbrengt op het publiek: We zijn allemaal mens. We hebben allemaal recht op liefde.