Lucien van Riswijk installeert Catoo Berns
Lucien van Riswijk installeert Catoo Berns

Catoo Berns heeft coolste kinderbaan van Zevenaar

Algemeen

ZEVENAAR - Kinderburgemeester, de coolste kinderbaan van Zevenaar: Catoo Berns uit Tolkamer heeft ‘m. Zij is de opvolger van Loid Stegeman, die voor de raadsvergadering van 28 september zijn ambtsketen inleverde. De 11-jarige Catoo wil zich met name inzetten voor sport en gezondheid.

Door Susan Wiendels

De kinderburgemeester is in Zevenaar aanwezig bij officiële gelegenheden die een relatie hebben met kinderen. Denk aan de intocht van Sinterklaas, de opening van een school of speeltuin, maar ook dodenherdenking en bij diverse andere evenementen. Soms voert de kinderburgemeester ook ‘burgemeesterlijke’ taken uit, zoals een opening of een toespraakje. De kinderburgemeester vertegenwoordigt de gemeente Zevenaar en dan met name de kinderen die in de gemeente wonen. Een kinderburgemeester kan zich ook inzetten voor een bepaald doel of project. Dat gaat Catoo zeker doen beloofde ze aan de gemeenteraad. Net als bij haar voorgangers Loid en Jasmijn Braam spatten de energie en vrolijkheid van haar af. Catoo gaf alle raadsleden een appel om gezond de vergadering te beginnen. Daarnaast koos de nieuwe kinderburgemeester een gecombineerd ontwerp van een appel en schoen als schakel voor haar ambtsketting. Opnieuw een link naar het thema waar zij zich voor in gaat zetten. De creatieve en sportieve leerlinge van Dalton IKC De Overlaat richt haar pijlers het komende jaar op gezondheid en beweging. “Voldoende water drinken is belangrijk voor alle kinderen”, liet ze de gemeenteraad na haar installatie weten. “Ik ga proberen voor alle basisscholen in Zevenaar bidons of herbruikbare flesjes te regelen, zodat elk kind deze kan vullen met water. Ook zou ik graag willen dat er een aantal watertappunten in de gemeente komen, bijvoorbeeld bij scholen, speelplekken of sportvelden, zodat kinderen water kunnen tappen wanneer ze maar willen.” Daarnaast hoopt ze dat er meer leerlingen op het Gelders Eiland deel gaan nemen aan de avondvierdaagse. “In Zevenaar lopen alle klassen al mee, dat moet op het Gelders Eiland ook kunnen.”
De benoeming van Catoo betekende het einde van de ambtstermijn van Loid Stegeman uit Zevenaar. Hij sprak over een bijzonder jaar. “Ik heb zoveel leuke dingen gedaan.” Zijn hoogtepunten: de toespraak op 4 mei voor een vol Raadhuisplein, in optocht door Zevenaar in de koets van Sinterklaas en verkleed als paashaas eieren uitdelen in het centrum. Burgemeester Lucien van Riswijk keek terug op een zeer prettige samenwerking met zijn jeugdige evenknie. Hij maakte zelfs de vergelijking met keizer Julius Ceasar, die kwam, zag en overwon. “Net als jij.” Voor zijn inzet als kinderburgemeester kreeg hij daarom een jeugdlintje uitgereikt.
In contact komen met de kinderburgemeester?
Dat kan via emailadres: kinderburgemeester@zevenaar.nl.