Hondenbezitters betalen geen belasting meer voor hun viervoeter
Hondenbezitters betalen geen belasting meer voor hun viervoeter

Sluitende begroting 2023-2026 in Zevenaar

Algemeen

ZEVENAAR – Lachende en trotse gezichten aan de collegetafel in Zevenaar: de meerjarenbegroting 2023-2026 van de gemeente Zevenaar is sluitend. Inwoners spinnen er garen bij.

Ten eerste de hondenbezitters. Zij hoeven vanaf komend jaar geen hondenbelasting meer te betalen voor hun viervoeter. Dat scheelt bij één hond 69,50 euro. De 3,5 ton aan inkomsten die de gemeente hierdoor mist, wordt gecompenseerd door extra inkomsten van het rijk. De mei-circulaire 2022 laat een mega positief beeld zien. Hierdoor is het ook mogelijk om andere wensen uit collegeprogramma te verwezenlijken. Wethouder Arthur Boone: “Oude bezuinigingen worden weer teruggedraaid, de toeristenbelasting wordt besteed aan hetzelfde doel, er is veel aandacht voor het opknappen en verfraaien van de buitenruimte, veiligheid, het bouwen van woningen, het doorontwikkelen van onze eigen organisatie en het versterken van het sociale domein.” Om de dienstverlening op peil te houden is bijvoorbeeld bijna een ton per jaar gereserveerd voor uitbreiding van de formatie van de griffie en € 76.000 voor extra personeelscapaciteit voor vergunningverlening.
Voor elke nieuwgeboren inwoner wordt een boom geplant. Dat zijn er vierhonderd per jaar. Het opknappen van de leefomgeving is sowieso een hot item voor de huidige coalitie. Dat krijgt vorm in de uitvoering van het integraal beleidsplan openbare ruimte. Daar wordt tonnen extra aan uitgetrokken. Wethouder Stef Bijl: “We streven naar het opwaarderen van de kwaliteit van de leefruimte. Ook vanuit de preventiegedachte. Het moet fijn wonen zijn in Zevenaar met goede voorzieningen.”
Het mantelzorgcompliment komt niet terug. Een expertisecentrum als alternatief voor het compliment kwam eerder niet uit de verf. Het daarvoor begrote bedrag van 130.000 euro werd in 2020 geschrapt. Nu gaat gekeken worden hoe de waardering voor mantelzorgers gestalte wél gestalte gaat krijgen. Stef Bijl: “Die waardering is ontzettend belangrijk.” De structurele meerkosten vanaf 2023 bedragen daarvoor een ton. Een ander opvallend actiepunt: het inzetten van een jeugdboa. In 2023 wordt gestart met een pilot. Kosten: € 140.000 in 2023. Ook voor nieuw beleid is er ruimte. Zo is voor het ontwikkelen van dorpenplan Lathum vier ton gereserveerd.
Nog niet alles is in beton gegoten. Burgemeester Lucien van Riswijk: “De coalitie heeft afgesproken dat er de komende periode nog verschillende onderwerpen op de raadsagenda komen. Mocht dat financieel consequenties hebben, dan moet je daar wel ruimte voor hebben. Dat is het geval.”

De meerjarenbegroting wordt op 2 november voorgelegd aan de raad.