Het bestuur van de stichting Martinus Pannerden: Dunja Heymen, Frans van Loon, Bob Hendriks, Dick de Bree, Marjolein Brugman en Willy Pijnappel (foto: Gilbert Peters)
Het bestuur van de stichting Martinus Pannerden: Dunja Heymen, Frans van Loon, Bob Hendriks, Dick de Bree, Marjolein Brugman en Willy Pijnappel (foto: Gilbert Peters)

Martinuskerk open met de Pannerdense kermis

Algemeen

PANNERDEN -  De Heilige Martinuskerk in Pannerden opent zondag haar deuren. Voordat op 2 oktober het schuttersfeest losbarst, is er ’s morgens om 9.30 uur een bijeenkomst in de kerk met medewerking van het koor Pur Sang, schuttersgilde Claudius Civilis en Harmonie Wilhelmina. Het startsein voor de Pannerdense kermis. 

Door Carla Droste

“Het is geen officiële mis, maar een gebedsbijeenkomst”, vertelt Willy Pijnappel, voorzitter van Stichting Martinus Pannerden. “De kerk is in oktober 2021 aan de eredienst onttrokken. Er mag dus geen officiële eucharistieviering meer plaatsvinden. Gelukkig houden we wel de mogelijkheid om er samen te komen, voor een avondwake bijvoorbeeld of voor speciale gelegenheden zoals Kerstmis, Sint-Maarten en Allerzielen.” Zoals bijna alle kerken in onze gemeente kreeg ook de Heilige Martinuskerk een paar jaar geleden te horen dat ze haar deuren moest sluiten. Er werd een werkgroep in het leven geroepen om op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming voor het gebouw, waarbij de kernfunctie behouden zou blijven. Een aantal inwoners uit Pannerden heeft het gebouw uiteindelijk gekocht, met als doelstelling het kerkgebouw te behouden voor de toekomst.

Wonen en meer

Het middenschip krijgt een woonbestemming en wordt verbouwd tot appartementen. De toren blijft intact en het ‘priesterkoor’ wordt omgebouwd tot gebeds- en ontmoetingsruimte met ongeveer 150 zitplaatsen. Nadat bekend werd dat het gebouw een belangrijk deel van zijn verbindende (en mogelijk religieuze) functie zou behouden is Stichting Martinus Pannerden opgericht. Willy en vijf anderen namen zitting in het bestuur. 

Vrijwilligers

“We hebben een goed contact met de nieuwe eigenaren”, vertelt Willy. “Ook mogen we ons gelukkig prijzen met een grote groep vrijwilligers. Zonder deze mensen zou er geen stichting zijn. We hebben onder andere vrijwilligers voor schoonmaak, tuinonderhoud en bloemversiering en we hebben collectanten, lectoren, kosters en koorleden. Ook de vrijwilligers die al jaren avondwaken en uitgeleidebijeenkomsten verzorgen mogen we niet vergeten. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen een steentje willen bijdragen aan de leefbaarheid van Pannerden.”
Dat de gemeenschapszin in Pannerden groot is, bleek ook toen de pastorie als tijdelijke opvang voor Oekraïners zou gaan dienen. Willy: “Met zo’n 10 vrijwilligers hebben we in drie weken tijd de pastorie gestript en opgeknapt om zo een veilige plek voor de vluchtelingen te creëren.”

Activiteiten

Het kan nog wel een paar jaar duren voordat er wordt begonnen met de verbouwing. Tot die tijd heeft de stichting de beschikking over de gehele kerk. “We willen de kerk gebruiken voor de eerder genoemde bijeenkomsten, maar ook voor multiculturele activiteiten, zoals kleinschalige concerten en lezingen”, vertelt Willy. “De stichting heeft het kerkgebouw in bruikleen, maar we hebben wel financiële middelen nodig. We zijn ons aan het oriënteren op culturele subsidies en sponsoren zijn natuurlijk van harte welkom. Onze vernieuwde website www.martinuspannerden.nl biedt de mogelijkheid om je als donateur aan te melden. 
Zo hopen we dat de Martinuskerk haar spilfunctie in het dorp behoudt.”