Jan Willem Rebers overhandigt het boek aan de schrijver (Foto: Alie Engelsman)
Jan Willem Rebers overhandigt het boek aan de schrijver (Foto: Alie Engelsman)

Gerard Bongers schrijft erotisch boek vanuit de roerige jaren zeventig

Algemeen

ZEVENAAR – Zevenaarder Gerand Bongers schreef een boek met een bjjzonder thema. ‘Mariannes nieuwsgierigheid’ is een erotisch getint verhaal vanuit het roerige tijdbeeld van de jaren zeventig. Jan Willem Rebers van Boek en Buro Rebers overhandigde Gerard het eerste exemplaar op vrijdag 16 september tijdens een boekpresentatie.

Door Alie Engelsman

Hoofdpersoon Marianne is 20 jaar, werkt op een kantoor, heeft haar vriendje leren kennen op dansles en is zo groen als gras. Op aanraden van een collega gaat ze naar een sekswinkel in Schiedam. Nieuwsgierig als ze is trekt Marianne de stoute schoenen aan en gaat met bonzend hart naar binnen. Daar leert ze Barbara kennen, die haar als een soort tweede moeder wegwijs maakt in de wereld van seks en erotiek. Het boek laat je twee jaar over de schouders van Marianne meekijken, die van alles leert en meemaakt, zelf in de winkel aan het werk gaat en gedreven door haar nieuwsgierigheid steeds een stapje verder gaat. De winkel breidt zich intussen uit met filmzalen voor homo’s en hetero’s en andere nieuwe ontwikkelingen. Ook de familie van Marianne raakt langzaam maar zeker steeds meer betrokken bij haar ontdekkingsreis naar erotiek. Gerard: “Marianne weerspiegelt in feite heel veel Mariannes die ik in mijn tijd bij de politie heb meegemaakt.”

Gerard Bongers begon zijn loopbaan bij de politie in Rotterdam. De laatste jaren gaf hij trainingen over beveiliging. Hij zou in oktober 2020 met pensioen gaan en toen kwam corona. De trainingen werden afgelast, Gerard kwam thuis te zitten en had ineens zeeën van tijd en begon het te kriebelen. Hij had jarenlang in de redactie van het Vakblad Beveiliging gezeten en diverse boeken over beveiliging op zijn naam staan. Hij wilde na zijn pensioen de hele politie- en beveiligingswereld achter zich laten, maar de passie voor het schrijven bleef. Zo schreef Gerard in twee jaar tijd zijn eerste roman: Mariannes nieuwsgierigheid.
Gerard: “Het is niet alleen een mooi erotisch boek, het plaatst ook het tijdbeeld, waarin de maatschappij compleet omging, er mooi in. ik heb die roerige zeventiger jaren altijd in mijn achterhoofd gehouden. Er was veel sociale controle, de kerk lette op je, je ouders, er was veel taboe. Maar in die tijd werd ik ook geconfronteerd met heroïnehoertjes. Dat was toen een hele eyeopener. Ik herinner me nog het popfestival in Kralingen, waar ineens alles in kon, in een toen nog best truttige wereld. Je kunt nu met een druk op de knop via internet van alles zien en bestellen, dat ging toen toch echt wel wat anders.”
Gerard liet zijn vrouw als eerste een deel van het boek lezen. “Ze had zo’n verhaal niet van mij verwacht, maar toen ze de schok te boven kwam vond ze het heel lekker weglezen.” De uitgever vond dat er een mooie verhaallijn in zat, maar wel wat expliciet geschreven. Gerard moest wat aan de verbeelding van de lezer over laten en wat meer aandacht besteden aan de gevoelens van Marianne. “Ik heb Marianne een dagboek laten schrijven en ben minder in detail getreden, zodat er wat te raden over bleef en zo werd het een boeiend boek.”
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en ligt in de winkel voor €22,99.