Roberto Tuinstra: "We staan er goed voor"
Roberto Tuinstra: "We staan er goed voor"

Vooruitblik Voetbalkraker DCS-OBW door trainers Roberto Tuinstra en Eric van Zutphen

Algemeen

ZEVENAAR - Op de eerste wedstrijddag van het nieuwe voetbalseizoen bij de amateurs staat in 2H een heuse voetbalkraker op het programma: DCS-OBW. De trainers Eric van Zutphen (DCS) en Roberto Tuinstra (OBW) blikken alvast vooruit op de derby en de verwachtingen voor het komende jaar.

Door Susan Wiendels

Roberto Tuinstra

Blauw-wit. Het past Roberto Tuinstra (48) als een jas. Het zijn de kleuren van De Graafschap, de club waar hij als actief voetballer het profmetier haalde, én OBW, waar hij sinds dit seizoen trainer is. Hij lacht van oor tot oor: “We staan er goed voor.”
Aan doelpunten geen gebrek in de oefenperiode. Tegen eersteklasser Duno incasseerde OBW een 7-2 nederlaag; derdeklassers Jonge Kracht (3-6) en Viod (0-2) werden aan de zegekar gebonden. “Ik hou van aanvallend voetbal met veel balbezit. Dat betekent ook hoog druk zetten zodra de tegenstander de bal heeft om zo snel mogelijk de bal weer te veroveren.” Tegelijkertijd predikt hij ook realisme. “Opbouw van achteruit met verzorgd voetbal is een mooi streven, maar het hangt ook van vorm en kracht van de tegenstander af. Lukt het niet, dan moet je naar plan B: een lange bal en dan zorgen dat de afvallende bal voor jou is.”
Wie Roberto Tuinstra bezig ziet op sportpark Hengelder ziet dat OBW een voetbalgek pur sang in huis heeft gehaald. Een dag geen voetbal, is een dag niet geleefd. Als dertienjarig jongetje kwam hij bij De Graafschap. Daar haalde hij zelfs de eerste selectie. “Ik heb Simon Kistemaker, Jan Versleijen en Frans Körver meegemaakt als trainer. Met name van Jan Versleijen heb ik veel geleerd. Zijn oefenvormen pas ik als trainer volop toe.”
Op zijn 28e haalde hij al zijn TC-3 diploma, inmiddels heeft hij het TC-2 papiertje in zijn bezit en lonkt de TC1-cursus. “Mijn droom is om uiteindelijk bij een BVO met jeugd aan de slag te gaan.” Eerder trainde hij al verschillende jeugdteams en seniorenelftallen. Bij Rohda Raalte onder de vleugels van Art Langer en Andries Uldrink, later bij onder meer Rijssen Vooruit, De Hoven en HMC’17 als zelfstandig hoofcoach.
Nu wacht de uitdaging OBW. Met de nieuwelingen Marciano van den Berg (DVC’26), Daan Letzer en Dimitri Vrehe (beiden zaterdagteam) heeft Tuinstra in aanvallend opzicht genoeg te kiezen in het toch al talentvolle en jonge elftal van OBW. Ook de linksbenige verdediger Dave Nova (DVC’26) is nieuw. Dat schept verwachtingen. “Veel jongens spelen al lang samen vanuit de jeugd, het zijn echte vrienden. Met de nieuwe jongens erbij staat er een goede selectie. Maar”, heft hij een waarschuwend vingertje, “we zijn natuurlijk een promovendus. Het verschil tussen de tweede en derde klasse is heel groot weet ik uit ervaring.”
Zijn doel is het linkerrijtje. “Mochten we daar in de winter al staan, dan zullen we het doel natuurlijk bijstellen, maar zover is het nog niet.”
Eerst wacht zaterdag de derby tegen DCS, de twee Zevenaarse clubs in 2H. Deze roept voor Tuinstra als inwoner van Deventer geen extra gevoelens op. “Voor de jongens natuurlijk wel, die kennen elkaar door en door. Maar voor mij is het gewoon één van de 24 wedstrijden. We gaan met knallen met OBW, 24 duels lang.”

Eric van Zutphen

Ook voor collega Eric van Zutphen spelen sentimenten geen rol. “Ik weet natuurlijk dat het in de gemeenschap hier heel erg leeft.” Lachend: “Maar ik ben Winterswijker, geen Zevenaarder.” Van een favorietenrol wil hij niet spreken. Natuurlijk, wij spelen thuis en wij hebben meer ervaring in de tweede klasse. OBW is nieuw, maar ze hebben de afgelopen jaren bijna geen wedstrijd in de derde klasse verloren. Ik verwacht een echte derby met veel spanning. Details gaan het verschil maken.” De trainer kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. “We hebben toen zeven spelers moeten vervangen en dat is allemaal met eigen mensen gebeurd. We begonnen niet goed, maar op een gegeven moment begon het te lopen en stonden we zelfs vierde. Daarna kwam de klad er weer, we kampten met veel blessures en wat ook meespeelde was dat we vijf wedstrijden voor het einde nergens meer om speelden. Het seizoen ging uit als een nachtkaars, we eindigden als elfde. Maar met een overwinning meer waren we vijfde geworden, zo dicht zat het allemaal bij elkaar,” beschrijft hij het wisselvallige seizoen.
Tegenover het vertrek van Jan Simon Sluis (gestopt), doelman Desley ten Westenend en Finn van Wessel (allebei lager elftal) staat de komst van Moeniale Sopacua (Arnhemse Boys), Roman Storck (Trias) en Ulgar Oncu (DOVO). Uit het tweede elftal zijn Joost van Buuren, Fabian Veldhuis en Sjoerd Valk overgekomen. De keeper van O19, de pas zestienjarige Stijn Bos, sluit ook aan bij de selectie. “We hebben een jonge ploeg, ja. Mijn doelstelling voor komend seizoen is dat we ons verder ontwikkelen als team én als individu. Ik heb er zin in.”

Eric van Zutphen coacht DCS'er Jarno Geurds (Foto: Lindi van Ingen)