De locatiemanagers Bastiaan Keus, Jacqueline Rutten, Annemarieke Heijer enPiet Gesthuizen zitten klaar om de vluchtelingen te ontvangen
De locatiemanagers Bastiaan Keus, Jacqueline Rutten, Annemarieke Heijer enPiet Gesthuizen zitten klaar om de vluchtelingen te ontvangen

Spijk klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

SPIJK – De gemeente Zevenaar is klaar om Oekraïense vluchtelingen in de Vliegenwaard aan de Spijksedijk in Spijk te ontvangen. Overmogen arriveren de eerste bewoners. 

Door Alie Engelsman

Met 150 plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen in Spijk maakt gemeente Zevenaar een grote stap in de taakstelling die de overheid aan de gemeenten stelt. Al eerder werden vluchtelingen opgevangen in Angerlo (20) en Pannerden (15). De gemeente heeft op het terrein 25 chalets neer laten zetten, een kantoorpand is ingericht met een gezamenlijke woonkamer, er is een linnenkamer met wasmachines en drogers, een kantoor-, stilte- en studieruimte. Een woonhuis dient als ziekenboeg. Projectleider Zwanet van Kooten: “Op elke dinsdag en donderdag zullen er groepen van 16 tot 18 vluchtelingen instromen, zodat we de tijd hebben om kennis te maken, de mensen te laten landen en allerlei dingen te regelen.”

Voortuintje

De chalets zijn klein, maar voorzien van keukenblok, wc, douche en twee of drie slaapkamers. Er is een zithoek met tv en een eettafel met stoelen. Elk chalet beschikt over een voortuintje met een picknicktafel, er is zelfs aan een plantenbak met heideplanten gedacht. De paden tussen de chalets worden verlicht door lampensnoeren en voor de kinderen is een kleine speeltuin ingericht. De metalen hekken die om het terrein heen staan worden gecamoufleerd door bamboestruiken. Het geheel lijkt op een vakantieparkje, met prachtig uitzicht op de Rijn. Burgemeester Lucien van Riswijk: “We willen graag dat de vluchtelingen zich thuis voelen en zo snel mogelijk hun draai vinden, dat de kinderen naar school gaan, dat ze hun eigen kostje koken en niet afhankelijk zijn van anderen. Voor degenen die kunnen werken zal er een baan gezocht worden. Regie over eigen leven is belangrijk voor deze mensen.” De basisschoolkinderen gaan in Duiven naar school, de middelbare scholieren naar Arnhem, peuters en kleuters kunnen lokaal opgevangen worden. Van Kooten: “Voor de mentale gezondheid is er regelmatig contact met Stichting Vluchtelingenwerk, die hier ook spreekuur houdt. Deze mensen hebben de expertise om om te gaan met mensen die op de vlucht zijn en traumatische ervaringen hebben opgedaan.” Van Riswijk: “Er komen natuurlijk verschillende emotionele problemen mee met deze Oekraïners. Maar onderschat niet de zelfredzaamheid van de maatschappij en het groot zelfregelend vermogen onder de Oekraïners, vooral als het om een grotere groep gaat. Ook artsen, psychiaters en leerkrachten vluchten.”

Tolken

Van Kooten verwacht dat de taalbarrière niet groot zal zijn. Veel mensen spreken Engels en Google Translate is een mooie uitvinding in deze situaties. “We hebben wel enkele tolken, maar die gaan vooral mee als er officiële gesprekken gevoerd moeten worden of bij bezoeken aan ziekenhuis of huisarts.” De Vliegenwaard ligt wat afgelegen van de bewoonde wereld. De Oekraïners zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Locatiemanagers hebben de beschikking over een bus voor noodzakelijke ritten en de bewoners kunnen gebruik maken van fietsen, die op het terrein aanwezig zijn.
Van Riswijk: “Er zijn in de regio in heel korte tijd verschillende plekken geschikt gemaakt en beschikbaar gesteld voor tijdelijke opvang van Oekraïners, waaronder opvang door particulieren. Met deze plek hebben we een meer permanente opvang gerealiseerd, waar mensen maximaal twee jaar kunnen verblijven. Dit is een oude steenfabrieklocatie, waar niets kon en niets mocht. Omdat het buitendijks ligt, ligt er een beperking op, ondanks dat er de komende jaren geen overstromingsrisico is. We zijn blij dat Rijkswaterstaat uiteindelijk akkoord is gegaan met ons voorstel om hier deze vluchtelingenopvang neer te zetten.”