Leo Jansen (links) en Jan Hulkenberg: "We bruisen van de ideeën. " (Foto: Kyra Sannes)
Leo Jansen (links) en Jan Hulkenberg: "We bruisen van de ideeën. " (Foto: Kyra Sannes)

28 september start het podiumseizoen bij Filmhuis Zevenaar

Algemeen

ZEVENAAR – Filmhuis Zevenaar heeft 28 september de feestelijke start van het podiumseizoen. Jan Hulkenberg en Leo Jansen vertellen wat we allemaal kunnen verwachten. 

Door Kyra Sannes

Toen het filmhuis nog op de Wittenburgstraat zat, vonden er regelmatig podiumactiviteiten plaats. Op de nieuwe locatie in de Turmac Cultuurfabriek was daar tot nu toe nauwelijks de kans voor, voornamelijk omdat corona er een stokje voor stak. Jan en Leo kijken dus reikhalzend uit naar het komende podiumseizoen. “Nu we hier in de cultuurfabriek zitten, hebben we meer mogelijkheden,” vertelt Leo. “Het is film en meer. We bruisen van de ideeën.” Dat komt vooral doordat andere culturele organisaties, zoals het Liemers Museum, de bibliotheek of de Volksuniversiteit, nu heel dichtbij zitten. Jan legt het uit met een voorbeeld: “Mijn wens is om in februari het winterfestival te vieren. Dan heb je bijvoorbeeld winterfilms, winterverhalen in de bieb, schilderijen van sneeuwlandschappen in het museum... De volksuniversiteit zou een cursus stamppot maken kunnen geven, of bedenk het allemaal maar. Daarbij streven we naar optredens van regionale talenten. Als we zoiets voor elkaar krijgen, heb je een prachtig cultureel evenement.”

Hoogtepunten

De films zijn altijd blijven draaien, maar vanaf 28 september starten dus ook de optredens weer. Beginnend met een podiumoptreden van Robbert Duijf: “Dat is een blueszanger uit Brabant,” vertelt Jan. “Hij speelt akoestische muziek. Dat is uitstekend geschikt voor een zaal van vijftig mensen, waar kleinschaligheid voorop staat.” Leo noemt nog twee andere hoogtepunten die er binnenkort aankomen: zo is er 26 oktober een combinatie van film en optreden. “Dan draait ‘Behind the Music’, een film over The Golden Earring met nog nooit getoonde beelden, geregisseerd door Martin Kuiper. Na afloop van de film is hij ook aanwezig, voor een live interview met bassist Rinus Gerritsen.” Vlak daarna, op 29 oktober, wordt een concert van Coldplay gestreamd – live uit Buenos Aires. “ Met onze nieuwe zalen en techniek hebben wij een prachtige geluidsweergave daarvoor,” zegt Leo. Het filmhuis toont een mix van documentaires, arthouse films – zoals Pink Moon – en natuurfilms. Films voor het grotere publiek, zoals Downton Abbey, draaien er soms ook.

Vrijwilligers

18 filmvoorstellingen in de week, 5 werkgroepen, 85 vrijwilligers in totaal. Bij de organisatie komt veel werk kijken, maar Jan en Leo doen het graag.
Jan is nu voorzitter van de werkgroep ‘Podium’ en al zeventien jaar actief als vrijwilliger. “Ik vind het heel leuk om met een club bezig te zijn, met min of meer gelijkgezinden,” vertelt hij. “Daarbij ben ik echt een liefhebber van muziek. Daar zet ik me graag voor in.” Leo is voorzitter van PR. Hij is al eerder betrokken geweest bij het filmhuis en na zijn pensioen heeft hij het weer opgepakt. “Het is mijn liefde voor de film. Vooral de echte arthouse film, je waant je dan in een andere samenleving of cultuur.”