"Ik ontmoet zoveel mooie mensen op mijn trektocht door onze mooie Liemers” (Foto: Alie Engelsman)
"Ik ontmoet zoveel mooie mensen op mijn trektocht door onze mooie Liemers” (Foto: Alie Engelsman)

Rafel van de maand juli: Peter Bakker trekt met zijn camper door de Liemers

Algemeen

Voor de rafel van de maand juli gingen we op bezoek bij Peter Bakker. Peter trekt met zijn camper rond door de Liemers. Zijn vrouw Anneke en hij hebben geen zin om in een duur huurhuis te wachten totdat ze hun nieuwe woning in Doesburg kunnen betrekken. Tijdelijk is de actieve fotograaf, vanwege gezondheidsredenen, even gebonden aan camping Siebieverden in Eldrik. Peter heeft jarenlang bij verschillende bedrijven gewerkt en is in 1999 begonnen als beroepsfotograaf.

Door Alie Engelsman

“Sinds ik met de camper een jaar lang rondtrek, leer ik de Liemers een beetje kennen, lees er veel over en ben deze regio heel erg gaan waarderen. De Liemers is een prachtige streek en heeft een rijke boeiende historie,” vertelt de 63-jarige Peter. “Als je alleen al kijkt naar de loop van de rivier en hoe die het landschap heeft bepaald. Het verhaal gaat dat het Franse leger te paard de Rijn is overgestoken. Als je de rivier nu bekijkt denk je: dat is onmogelijk. Maar vroeger bestond de rivier uit kleinere meanderende stroompjes met doorwaadbare plekken. Het veranderen van de loop van de rivier heeft er ook voor gezorgd dat bepaalde plekken, die nu aan de ‘overkant’ van de rivier liggen, eigenlijk bij de Liemers horen en andersom. De Liemers is eigenlijk veel groter dan men denkt.”

Rijnstrangen

Peter kwam pas echt in aanraking met de rafelroutes toen hij op camperplaats de Wellinghoeve bivakkeerde. “Ik trok toen door de Rijnstrangen, een prachtig ruig gebied, ontstaan door vele overstromingen en dijkverleggingen.” De rafelroute die Peter het beste kent is de fietsroute Havikerwaard. De Havikerwaard ligt op de Veluwezoom, aan de andere kant van de IJssel. Deze rafelroute is op meer punten grensoverschrijdend, want start- en eindpunt Doesburg ligt op het snijvlak van Achterhoek, Liemers en Veluwezoom. Peter: “Vroeger lag de Oude IJssel ten noorden van Doesburg en hoorde het gewoon bij de Liemers, nu ligt de rivier ten zuiden van de Hanzestad. Het centrum is weliswaar Achterhoek, maar de wijken Beinum en Beinum-West liggen, vanwege de ligging ten opzichte van de Oude Ijssel, toch nog echt in de Liemers.”

Liemerse portretten

Tijdens zijn trektocht door de Liemers fotografeert Peter Liemerse portretten. Min of meer toevallige ontmoetingen met gewone mensen die iets bijzonders hebben, legt hij vast in zijn wekelijkse column in de Gelderlander ‘Kiek op de Liemers’. Hij is al veel interessants tegen gekomen. “Ik ben onlangs naar Didam gefietst en kwam daar een tuin tegen waar allerlei oude landbouwwerktuigen stonden uitgestald. Met de eigenaar heb ik een interessant gesprek gehad en de tuin heb ik op de foto gezet. Mooie bijkomstigheid: het artikel heeft geleid tot een bezoek van iemand van de overheid die deze oude machines opspoort en registreert, omdat er zo weinig oude landbouwwerktuigen bewaard zijn gebleven. Ik ken José Vleeming van Rafelroutes via de fotoclub in Doesburg. Zij heeft mij weer aan namen van interessante mensen geholpen en bracht me onder andere in contact met Marion Keijzer, een landschapsfotograaf uit Duiven. Ik ontmoet zo veel mooie mensen op mijn trektocht door onze mooie Liemers.”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand’ bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand. Informatie: https://www.rafelroutes.nl/

Afbeelding