De spelers: Ser Yalçin, Hans Stoltz, Leida Geven en Willeke Verwoert.
De spelers: Ser Yalçin, Hans Stoltz, Leida Geven en Willeke Verwoert.

Toneelvereniging UDI speelt ‘Vaders’

Algemeen

ZEVENAAR - Toneelvereniging UDI speelt op 25 juni ‘Vaders’ in Het Musiater.

‘Vaders’ is een tragikomedie over dubbele moraal, vergeving en wraak. Moet een zoon voor zijn vader zorgen als die dat nooit voor hem heeft gedaan? Daniël heeft een modern, open huwelijk met Lara. Zijn nieuwste verovering heet Anoek: een lekker jong ding, spannend en ongecompliceerd. Dan duikt Daniëls oude vader op, ooit een rokkenjager, maar nu zwaar ziek. Daniël zit niet alleen in z’n maag met deze man, die flink wat kritiek heeft op zijn manier van leven, maar ook met Anoek, die het tussendoor aanlegt met een Spanjaard en een Pool. En Lara, minder blij met het vrije huwelijksleven, zucht en wacht af. Of niet?
Toneelvereniging UDI uit Zevenaar speelt graag stukken van Haye van der Heyden. Regisseur Hans Stoltz: “De stukken van Haye van der Heyden zijn grappig met een min of meer tragische ondertoon. Hij weet karakters heel herkenbaar te beschrijven en de spelers kunnen er lekker mee uit de voeten. Ook ‘Vaders’ is weer een uitstekend toneelstuk met een scherpe en zwarte kijk op mens en samenleving, een geolied grappenspervuur rond het thema eigentijdse relaties. Het zit zo in elkaar dat het de vier acteurs alle ruimte geeft hun personage op te tuigen. Zoals we van de schrijver gewend zijn is het een heerlijk relatieverhaal geworden waarin de spanningen tussen vier personen zo nu en dan hoog oplopen en waarin humor geen ondergeschoven kindje is.”
Voor Haye van der Heyden was zijn prille jeugd ook niet om met plezier op terug te kijken. Zijn vader verliet zijn gezin toen Haye vijf jaar oud was. Pas toen hij 33 jaar oud was werd het contact met zijn vader enigszins hersteld. Daarna zijn ze wel een beetje contact blijven houden, tot zijn vader in 2003 op 95-jarige leeftijd overleed. In een interview zei Haye ooit dat hij nooit zou vergeten wat zijn vader het gezin heeft aangedaan. “Mijn vader had een andere vrouw en koos voor haar.” En zoals zo vaak blijkt ook hier weer dat de beste humor vaak komt van mensen met de meest zwarte gedachten.

Inspanning

Dit jaar viert UDI haar 105-jarige bestaan. “Nou ja”, vervolgt Stoltz, “daar zijn we natuurlijk best trots op. Het vergt behoorlijk veel inspanning om een toneelgezelschap in deze tijd actief te houden. We putten uit een gering aantal beschikbare spelers. Vooral aan mannen hebben we altijd een tekort. Sinds een paar jaar maken we voor elke productie gebruik van een of meerdere gastspelers. Zo hadden we in 2019 Hugo Nieuwpoort en Paul van der Lecq als debuterende acteurs in ‘Het laatste kievitsei’ van Toneelgroep Het Volk. In 2020 speelde Jan Lanser de rol van de directeur van een basisschool in ‘Het kamertje’. En dit keer mogen we Ser Yalçin als Daniël laten debuteren in ‘Vaders’.” Niet geheel toevallig zijn de voornoemde gastspelers allen docenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar Stoltz zelf ook als docent werkzaam is.
Naast Ser Yalçin in de rol van Daniël speelt Hans Stoltz de rol van zijn vader Sjors en nemen Leida Geven en Willeke Verwoert de rollen van respectievelijk Lara (Daniëls vrouw) en Anoek (Daniëls ‘flirt’) voor hun rekening. Voor hun volgende productie, waarvoor de repetities in September starten is UDI op zoek naar nieuwe mensen. Voor geïnteresseerden verwijst UDI naar hun website; www.uditoneel.com.
‘Vaders’ begint op zaterdag 25 juni om 20.15 uur, de zaal is open om 19.30 uur. De entreeprijs bedraagt € 12,00.