De jubilarissen in het zonnetje
De jubilarissen in het zonnetje

Lia, Renate, Pien, Hans, Lianne, Peter en Harry in de bloemetjes gezet

Algemeen

GIESBEEK - St. Gregorius Giesbeek heeft maar liefst zeven leden gehuldigd tijdens haar 100-jarig jubileumfeest op vrijdagavond 13 mei.

Op vrijdagavond 13 mei werden tijdens het ledenfeest t.g.v. het 100-jarig jubileum van fanfare St. Gregorius eindelijk de zeven leden gehuldigd die al een poosje op hun oorkonde en speldje hadden gewacht. De corona-omstandigheden zorgden ervoor dat er niet eerder een geschikt moment was en het bestuur van de vereniging wilde wel graag dat de jubilarissen de aandacht kregen die zij verdienden. 13 mei was het dus zover en mocht voorzitter Johan Kock eerst de muzikanten toespreken die 12,5 jaar lid zijn. Het ging hierbij om Lia van der Zee (hoorn), Lianne van der Beek (hoorn), Renate van der Beek (trompet), Pien Wissink (bariton) en Hans Driessen (tenortrom). 

Vijf keer 12,5 jaar

Lia speelde al bij Harmonie Juliana in Lathum en werd destijds gevraagd door toenmalig voorzitter Henk Kock om het orkest bij Gregorius te ondersteunen. Dat wilde zij wel en dat doet ze nog steeds met heel veel plezier. Een leuke bijkomstigheid is dat zij haar hobby deelt met zoon Jelmer die trombone speelt. Dat muziek met de spreekwoordelijke paplepel wordt ingegeven blijkt ook wel bij de familie Van der Beek. De zussen Lianne en Renate werden ook beide gehuldigd voor hun 12,5-jarig lidmaatschap en zijn begonnen, omdat hun moeder vroeger ook muziek had gemaakt in haar geboorteplaats en het muziek maken erg stimuleerde bij de meiden. Inmiddels is moeder Monique ook aangesloten bij de Giese fanfare en spelen ze samen in het orkest. Pien Wissink maakte van jongs af aan al muziek met haar opa. Hij op de mondharmonica en zij op de pannen en potten. Wanneer St. Gregorius tijdens traditionele feestelijkheden zoals destijds koninginnedag en het Giese Schuttersfeest door de straten marcheerden was Pien onder de indruk. Dat wilde en moest zij ook. Inmiddels musiceert zij al meer dan vijftien jaar mee en ziet zij de vereniging als één grote en warme familie. Hans Driessen is op latere leeftijd, hij was toen 48 jaar oud, als vaandeldrager bij Gregorius begonnen. Hij was gestopt als keeper bij GSV’38 en miste het verenigingsleven inclusief de derde helft. Na twee jaar wilde Hans wat anders en is hij op tenortrom gaan spelen. 

50 jaar lid

Harry Huuskes is al meer dan 50 jaar geleden muziek gaan maken bij Gregorius omdat meerdere klasgenoten dat gingen doen. Omdat hij bij de fanfare muziek maakte kreeg hij de kans om in zijn diensttijd aan te sluiten bij Het Trompetterkorps der Cavalerie. Hij is begonnen op bugel, maar op latere leeftijd overgestapt op bariton. Harry speelt al jaren samen met zijn broer Geert, die 46 jaar lid. Met zijn broer en zijn zonen Kevin en Melroy bezoekt Harry de wekelijkse repetitie met veel plezier. Harry heeft ook jaren in het bestuur gezeten en is veertien jaar bestuurslid geweest als tweede en later als eerste secretaris. Dat heeft hij gedaan van 1993 tot 2007. 
Van een oud-secretaris naar de huidige secretaris is het een klein bruggetje. Peter Spronk, 50 jaar lid en sinds vorig jaar secretaris van St Gregorius. Hoe mooi is het dat iemand die zo lang lid is dit nog ambieert en met heel veel passie voor het vak als secretaris zijn werk en taken vervult. Peter is als jonge jongen gestart bij de fanfare. Met vier jongens kregen ze in de jaren 70 op de dinsdagavond slagwerkles bij Herman Worm (van de Roep) in de keuken. Peter is al best een poos weg uit Giesbeek en al zo’n 35 jaar woonachtig in Doetinchem. Al die jaren is hij Gregorius trouw gebleven om binding te houden met het dorp en de vriendengroep. Hij ziet de repetitieavond nog altijd als een uitstapje en vindt het fijn om dan weer naar Giesbeek te gaan. Peter vindt Gregorius een gezellige club: “We zijn een actieve vereniging die jeugdleden blijft betrekken bij de vereniging.” Wat bij alle jubilarissen naar voren kwam is dat zij de leukste herinneringen hebben aan de studieweekeinden. Naast muziek maken leer je elkaar dan ook op een andere manier kennen en waarderen. Die weekenden zijn gezellig en er wordt veel plezier gemaakt met elkaar. Alle jubilarissen kregen een oorkonde en een speldje opgespeld van de Muziekbond MBGF door voorzitter Johan Kock en ze samen met hun partners werden ze in de bloemen gezet.

Geslaagd jubileum-weekend 

Na de officiële handelingen kon het ‘Jubi-fest’ losbarsten en werden de aanwezige leden en aanhang verrast met een jodel-workshop en optredens van de ‘Grego, net effe anders-band’ en de Alpenzusjes. Bestuur en muzikanten kijken terug op een mooie avond, maar ook op een geslaagd jubileumweekend. De receptie en de jubileumparty op zaterdag waren druk bezocht net als het muziekfestival op zondagmiddag, waarbij het publiek werd verrast door afwisselende optredens van bevriende orkesten en koren.