De kampioenen!
De kampioenen!

Rijnland hijst na 29 jaar de kampioensvlag

Algemeen

LOBITH – Een kampioenschap. SC Rijnland moest er maar liefst 29 jaar op wachten, maar zondag 15 mei was het eindelijk zover en kon met nog drie duels te gaan de vlag de lucht in. Na het 1-1 gelijkspel tegen Het Gelders Eiland werd het feest op 22 mei nog eens dunnetjes overgedaan.

Door Susan Wiendels

“De club is in de tussentijd wel eens gepromoveerd, maar altijd via de nacompetitie. Nu zijn we echt de beste”, glundert trainer Freddy Dahm.
De Westervoorter staat sinds drie jaar aan het roer van vijfdeklasser Rijnland. “Het bestuur sprak die ambitie voor de vierde klasse ook uit toen ik hier kwam”, blikt Dahm terug. De eerste twee seizoenen vielen in duigen vanwege de welbekende coronaperikelen. Nu het allemaal wél weer kan, maakt hij met zijn elftal de verwachtingen helemaal waar. “Ons geheim? We hebben een jonge, talentvolle groep, van zo’n achttien man, echt een hecht collectief. De jongens kunnen goed met elkaar binnen en buiten het veld.” Ook steekt hij de loftrompet over alle randzaken. “Alles rondom het team is hier perfect geregeld, ik hoef me alleen maar op het voetballen te focussen.” In een herkenbaar 4-3-3 systeem stal hij dit seizoen met zijn elftal de harten van het Lobithse publiek. “De verdediging moet bij altijd goed staan. Daar begint het allemaal mee.” Hij typeert zichzelf als een rustige trainer. “Ik ben geen schreeuwerd langs de zijlijn”, bevestigt hij. Hij blaast ook niet hoog van de toren als hij de aspiraties voor het komend seizoen uitspreekt. “Rijnland is wel vaker gepromoveerd, maar dan volgde meteen degradatie. Handhaving is daarom het doel.” Dat zal hij moeten doen zonder de twee ‘oudgedienden’ Ruben Lap en Jelle Fransen. Lap stopt ermee en Fransen gaat in een lager elftal spelen. Voor de rest blijft het team intact. “Er komen enkele talentvolle A-junioren over, die dit seizoen al aan het grote werk hebben mogen ruiken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Rijnland hoort zeker op vierdeklasse niveau thuis.”